Uleiul de neem

Follow my blog with Bloglovin

Neem-ul este un copac originar din India, Pakistan si Burma, vesnic verde, cu o crestere rapida si o durata de viata foarte mare. Neem-ul intra pe rod dupa 4 ani, iar dupa 10 ani, arborele furnizeaza in medie 40 kg de fructe care sunt asemanatoare maslinelor.

Denumirea latina a acestui copac deriva din cuvantul persan azaddhirakt – care inseamna copac nobil. Uleiul de Margosa cum mai este numit, asigura o umiditate si o hidratare puternica cu proprietati antiseptice si antiinsecte. Este bogat in nutrienti, drept pentru care este folosit ca ingredient in diferite produse pentru ingrijirea pielii si a parului.

Metoda de obtinere:

Este obtinut prin presarea la rece a semintelor si fructelor.

 

Caracteristici:
La temperatura camerei este vascos, cu aglomerari si usoare sedimente, are un miros puternic relativ respingator si o culoare brun-verzuie. La o usoara incalzire, se fluidifica. Patrunde rapid in piele fara a lasa urme grase.

 

Compusi activi principali: azadirachtin, salannin, salannol, meliantriol, nimbin, azadirachtol, tocopherol, vepinin.

Compozitie acizi grasi principali: acid oleic, acid stearic, acid palmitic, acid linoleic, Omega 9.

 

Proprietati:
– antibacterian;

– antifungic;

– antiparazitar pentru piele si scalp;

– emolient si regenerant cutanat;

–antiinflamator;

– regenerarator cutanat;

– repulsiv pentru capuse, muste, tantari si purici;

 

Recomandari:
– adjuvant in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene sau fungice;
– ameliorarea problemelor de piele: acnee, eczeme, psoriazis, herpes;
– vindecarea ranilor minore, negi, eruptii cutanate;
– ingrijirea pielii afectate de anumiti paraziti, micoze;
– matreata cauzata de infectii ale scalpului;
– ingrijirea pielii uscate, crapate sau deteriorate;
– eliminarea paduchilor, acarienilor;
– plagi, arsuri, inclusiv cele provocate de soare.

 

Mod de utilizare:
– il poti folosi pur, aplicat local, daca ii suporti mirosul greu, sau il poti include in compozitii cosmetice in concentratie de 5-20%;

– daca ai tenul cu probleme adauga 1-2 picaturi de ulei de neem in doza zilnica de crema;

– pentru pielea afectata de acnee: se aplica sub forma de masca alaturi de argila si alte extracte specifice sau ca ingredient intr-un ser ori crema de noapte. Il poti amesteca cu ulei de esential de tea tree si aplica local pe cosuri.

– poti adauga 4-5 picaturi de ulei de neem in portia de sampon, pentru hidratare si prevenirea matretii;

– pentru matreata si infectii ale scalpului: se maseaza scalpul cu un ulei vegetal in care se pun cateva picaturi de neem; se lasa sa actioneze timp de o ora dupa care se spala parul;

– ca ingredient in creme emulsionate, uleiuri de corp sau balsamuri;

– ca ingredient pentru formularea unguentelor cu aplicatie locala;

–  il poti combina cu ulei de chimen negru si tamanu in preparate pentru diverse probleme de piele.

 

Chiar daca are un miros respingator, sfatul meu este ca merita sa il incerci si sa vezi daca este sau nu potrivit pentru tine!

 

 

 

English:

Neem is a native tree of India, Pakistan and Burma, eternally green, with rapid growth and a very long life. Neem produce  fruits after 4 years, and after 10 years, the tree supplies an average of 40 kg of fruit that is similar to olives.
The Latin name of this tree derives from the persan word  azaddhirakt – meaning noble tree. Margosa oil as it is called, provides moisture and strong hydration with antiseptic and anti-insect properties. It is rich in nutrients, and it is used as an ingredient in various skin and hair care products.
Method of obtaining:
It is obtained by cold pressing seeds and fruits.

Characteristics:
At room temperature it is viscous, with agglomerations and light sediments, has a strong repelling odor and a brown-green color. At a slight warming, it fluidises. Quickly penetrates the skin without leaving any fatty marks.

Main active compounds: azadirachtin, salannin, salannol, meliantriol, nimbin, azadirachtol, tocopherol, vepinin.

Main fatty acid composition: oleic acid, stearic acid, palmitic acid, linoleic acid, Omega 9.

Properties:
– antibacterial;

– antifungal;

– anti-parasite for skin and scalp;

– emollient and regenerative skin;

– anti-inflammatory;

– skin regenerator;

– Repulsive for ticks, flies, mosquitoes and fleas;

 

Recommendations:
– adjuvant in the treatment of bacterial or fungal skin infections;
– improving skin problems: acne, eczema, psoriasis, herpes;
– healing minor wounds, warts, rashes;
– skin care affected by certain parasites, mycosis;
– dandruff caused by infections of the scalp;
– dry, cracked or damaged skin care;
– removal of lice, mites;
– plagues, burns, including those caused by the sun.

 

Usage:
– you can use it purely, applied locally if you can withstand the heavy odor, or you can include it in cosmetic compositions in a concentration of 5-20%;

– if you have problematic skin add 1-2 drops of neem oil in the daily dose of cream;

– for acne affected skin: apply as a mask along with clay and other specific extracts or as an ingredient in a serum or night cream. You can mix it with essential tea tree oil and apply it locally on the acne spot.

– You can add 4-5 drops of neem oil to the shampoo, moisturize and prevent dandruff;

– for dandruff and scalp infections: massage the scalp with a vegetable oil with a few drops of neem; let it act for an hour and wash your hair;

– as an ingredient in emulsified creams, body oils or conditioner;

– as an ingredient for the formulation of ointments with local application;

– you can combine it with black cumin oil and taman in preparations for various skin problems.

 

 

Even if it has a repelling smell, my advice is that it is worth trying it and seeing if it is right or not for you!

About

No Comments

Leave a Comment