Echipamentul de catarare

  Muntele m-a fermecat dintotdeauna si am un respect aparte pentru stanca. De fiecare data cand am ocazia imi place sa evadez la munte, pentru o drumetie. Iubesc inaltimile impunatoare si ma farmeca peisajele parca

 

Muntele m-a fermecat dintotdeauna si am un respect aparte pentru stanca. De fiecare data cand am ocazia imi place sa evadez la munte, pentru o drumetie. Iubesc inaltimile impunatoare si ma farmeca peisajele parca ireale. Iubesc alpinismul, iar destinatia mea preferata pentru aceasta activitate este in Cheile Rametului.

 

Echipamentul de catarare este compus din coarda, ham, espadrile speciale, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu.

Espadrilele de catarat trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
– sa aiba talpa flexibila;
– sa fie aderente la stanca;
– sa aiba o greutate redusa;
– sa aiba o forma ergonomica, adaptata la picior.
Espadrilele trebuie sa se inchida foarte bine si trebuie sa fie cu un numar mai mic decat cel normal, ca sa stranga putin. Tine cont de faptul ca espadrilele se poarta fara sosete.

Coarda. Semicoarda. Cordelina

Coarda este cu siguranta cel mai important accesoriu in escalada, intrucat rezistenta acesteia poate face diferenta intre viata si moarte. Cumpara doar corzi noi, de la magazine de incredere.  Cumpara corzi atestate de catre UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) care respecta normele de calitate si securitate impuse de aceasta.

Conform normelor UIAA, o coarda simpla este marcata la capete cu cifra 1, o semicoarda cu 1/2 si corzile gemene cu doua zerouri intersectate.
Coarda simpla se foloseste in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata.
Semicoarda este utilizata in traseele alpine dificile si lungi in turele de escalada mixta (gheata si stanca), coarda introducandu-se alternativ in bucle echipate.
Corzile gemene se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla, nefiind insa acceptate in escalada sportiva.

Durata de viata a unei corzi depinde de multi factori( stilul de catarare, manevrele, altitudinea de la care s-a cazut). In principiu, o coarda rezista la 6 caderi de peste 10 metri si are o durata de viata de pana la 400 de ore de folosire. Se recomanda folosirea corzii pentru o perioada de 2 ani pentru cataratorii ocazionali si de un an in cazul utilizarilor intense.

 

Hamul este un sistem format din chingi care se infasoara in jurul picioarelor si taliei pentru a te sustine prins de coarda. Exista hamuri reglabile care pot fi ajustate in functie de grosima piciorului si a mijlocului. Ca si in cazul coardei, se recomanda folosirea hamurilor omologate de catre UIAA.

Hamul trebuie bine strans pentru a repartiza uniform efortul in caz de soc.  De asemenea  trebuie sa nu fie prea mare, dar sa permita libertatea de miscare si sa fie confortabil.

Dispozitive de prindere

  • Carabiniera este confectionata din duraluminiu si se foloseste pentru prinderea coardei de ham, pitoane, etc. Conform UIAA,
    carabiniera are o sarcina de rupere minima de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transverasle, conform UIAA.
  • Optul de rapel este un dispozitiv de franare prin frecare la coborare si pentru asigurare in trasee.  La frecarea cu coarda acesta se incinge foarte tare, astfel ca dupa rapel, coarda trebuie indepartata imediat pentru a evita deteriorarea ei din cauza caldurii excesive.
  • Buclele – se folosesc la prelungirea lantului de asigurare, in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele.
    Sunt confectionare din chinga cu sectiunea tubulara sau plina si au o rezistenta de 21-22 KN.
    Datorita elasticitatii sporite, buclele absorb o parte din soc, protejand atat coarda, pitonul si carabinierele, cat si securitatea celui care cade.Buclele si carabinierele trebuie neaparat inlocuite dupa o cadere puternica.

 

Dispozitivul Gri-Gri reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare. Se blocheaza automat la soc si ramane blocat suportand sarcini de pana la 9 KN.  Daca se depaseste sarcina maxima de rezistenta, coarda incepe sa scape, permitand celui care asigura sa opreasca caderea prin franare cu mana.

 

 

 

Casca este indicata pentru catararile in aer liber, protejeaza craniul in timpul caderilor necontrolate sau de pietrele ce se desprind din zonele superioare ale traseului. Dezavantajul este dat de reducerea spatiului vizual. Casca trebuie sa asigure o buna ventilatie si sa fie prevazuta cu chingi de legatura sub barbie si la ceafa.

 

Saculetul pentru carbonatul de magneziu. Magneziul folosit la catarare este acelasi cu cel folosit si in gimnastica. Creste aderenta pe piatra si impiedica alunecarea. Foloseste-l doar cand ai nevoie, deoarece folosit excesiv iti va roade pielea.

 

 

 

 

proalpin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language