shea

Untul de Shea

Obtinut din fructele arborelui Shea-Karité, untul de Shea se regaseste ca ingredient in majoritatea tratamentelor cosmetice din intreaga lume. Cunoscut si sub denumirea de unt de Karite, untul de shea este o crema alba, uneori spre galben

Obtinut din fructele arborelui Shea-Karité, untul de Shea se regaseste ca ingredient in majoritatea tratamentelor cosmetice din intreaga lume. Cunoscut si sub denumirea de unt de Karite, untul de shea este o crema alba, uneori spre galben auriu, cu multe substante grase. Textura untului este una fina care patrunde usor in piele, permitandu-i sa respire fara sa astupe porii. De asemenea este un ingredient perfect de protectie solara.

Compozitie: Untul de Shea este compus in principal din acid palmitic, acid stearic, acid oleic, linoleic si dintr-o fractiune nesaponificabila propie care ii confera capacitatile hidratante si emoliente. Untul de Karite contine vitaminele A, D, E si F, precum si catechine, antioxidanti care se regasesc si in ceaiul verde.

 

Clasificare:

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala si alte companii  au sugerat un sistem de clasificare a untului de shea care il separa in cinci clase:

  • A (brut sau nerafinat, extras cu ajutorul apei)
  • B (rafinat)
  • C (foarte rafinat și extras cu solvenți cum ar fi hexan)
  • D (gradul cel mai scazut necontaminat)
  • E (cu contaminanti).

Gradele comerciale sunt A, B și C. Culoarea untului brut (gradul A) variază de la smantana (ca untul batut) pana la galben cenusiu. Are o aroma de nuci care este îndepartata in celelalte clase. Continutul de vitamine din untul de Shea poate fi afectat de procesele de rafinare pe masura ce se reduce nivelul de contaminare. Pana la 95% din continutul de vitamine poate fi eliminat din clasele rafinate (gradul C).

Untul de Shea nerafinat isi pastreaza neafectat intregul continut de acizi grasi si constituenti activi precum si culoarea si mirosul specific. Cu o textura diferita de cea a untului de Shea rafinat, este fin, cremos, mult mai moale, fapt ce il face sa se intinda mult mai usor. Il poti folosi in cantitati mai mari, intrucat isi pastreaza textura cremoasa si nu devine uleios.  In cosmetica se foloseste cu precadere untul de Shea rafinat, pentru a nu modifica mirosul produsului final.

Desi patrunde surprinzator de repede in piele este un filmogen de exceptie, creeaza la nivelul pielii o bariera de protectie ce pastreaza pielea hidratata si fina, redandu-i supletea si elasticitatea fara a lasa o pelicula grasa sau uleioasa.

 

Proprietati:
– antiinflamator, calmeaza iritatiile (datorita continutului de acid oleic, esteri ai acidului cinnamic);

– calmeaza iritatiile si reduce roseata;

– hraneste si hidrateaza pielea in profunzime;

– regenerator cutanat, epitelizant;

– antibacterian;

– are efect tonic;

– faciliteaza cicatrizarea;

– reda elasticitatea pielii;

– protector solar, protejeaza pielea de razele UV;

– stimuleaza sinteza de colagen;

– previne ridurile si alte semne de imbatranire;

– reda stralucirea si frumusetea parului;

– hraneste fibra capilara;

– protejeaza firele de par.

 

Recomandari:
– toate tipurile de piele, in special cea uscata;

– poate fi folosit pentru tipurile de ten acneic sau gras, pentru că nu lasă urme grase;

– riduri si semne de imbatranire;

– buze si zone delicate ale fetei;

– pielea iritata (de la scutece, epilare, barbierit);

– pielea afectata si dura sau crapata;

– eruptii cutanate, eczeme, dermatite;

– maini si piele expusa la agresiuni chimice;

– arsurile solare, leziuni superficiale;

– dureri musculare, oboseala si tensiune musculara;

– scalp uscat, par uscat, casat, vopsit;

 

 

Sursa imagine: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sheabutter-virginsheabutter.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language