casa activa

Casa activa

Se zice ca acasa este acolo unde iti este inima. Doar ca acasa, trebuie sa fie si un loc confortabil, la care sa te intorci cu drag la sfarsitul unei zile obositoare de munca, unde

Se zice ca acasa este acolo unde iti este inima. Doar ca acasa, trebuie sa fie si un loc confortabil, la care sa te intorci cu drag la sfarsitul unei zile obositoare de munca, unde sa te poti relaxa in fotoliul preferat citind o carte buna, unde vei strange familia in jurul mesei si veti povesti intamplarile de peste zi. Personalitatea ta trebuie sa se reflecte in caminul tau. Fiecare colt al casei tale sa spuna o poveste despre tine.

Gandeste-te cum ar fi sa regasesti in casa ta, tot confortul pe care il doresti, cele mai avansate tehnologii, iar consumul sa fie extrem de redus, poate chiar 0.

Casa activa, este un concept din ce in ce mai cautat in tarile dezvoltate, si sunt sigura ca si romanii vor imbratisa cu drag aceasta idee.

Ce este casa activa? Ei bine, este casa cu un grad ridicat de confort si un impact minim asupra mediului, avand un consum redus, aproape de 0.

Poti apela la un birou de proiectare, care se va implica serios in realizarea caminului tau, tinand cont de nevoile si dorintele tale. AIA Proiect, ofera servicii de proiectare, evaluare, audit si certificare energetica, pastrand la baza valori precum sinceritatea, respectul, integritatea si implicarea. Pe site-ul lor veti gasi cateva proiecte de case, de unde te poti inspira, si te vor ajuta sa iti faci o idee despre creativitatea lor.

Vizionari, cei de la AIA Proiect, dezvolta in Romania acest nou concept de casa activa, care cu siguranta va fi utilizat pe scara larga in viitor.

Sa vorbim putin despre acest concept de casa activa, despre cum imbratiseaza natura si o protejeaza, eficienta sa, si cat de practica devine o astfel de locuinta in vietile noastre.

Aceste case impletesc perfect tehnologia moderna, comoditatea, eficienta si respectul fata de natura. Dar caracteristica principala a unei astfel de locuinte ramane impactul pe care il are asupra mediului.

In vremurile noastre tehnologia a devenit indispensabila. Casa activa foloseste sistemul de casa inteligenta. Asta inseamna ca tu vei putea, prin intermediul unei aplicatii, sa controlezi lumina, sistemul de alarma, temperatura, umiditatea si toate celelalte functii ale casei direct de pe telefonul tau mobil.

Tehnologia folosita intr-o astfel de casa incepe inca din faza de constructie, si implica folosirea unor materiale de ultima generatie, foarte eficiente in izolarea termica a locuintei. Ferestrele tip tripan, au de asemenea o calitate mult mai buna, si vor izola mai bine. Exista sisteme de fatade ventilate care asigura locuintei o termoizolare extrem de eficienta. Aceste sisteme au de asemenea proprietati precum izolarea fonica a casei.

O astfel de casa include sisteme de recuperare a caldurii si de recirculare a aerului din interior cu aerul proaspat de afara si are sisteme de ventilatie si reglare a umiditatii automate. Pompe de caldura aer – apa  asigura costuri 0 pentru o temperatura de 24 de grade indiferent de anotimp. Caldura de la cuptorul electric precum si caldura de la plita tot electrica, obtinuta in urma gatitului, sunt captate prin hota si sisteme speciale si vor ajuta la incalzirea locuintei pe timp de iarna.  Poti opta pentru incalzirea in pardoseala care este extrem de eficienta. De ce sa te rezumi la casa? Folseste acelasi sistem si pentru terasa si aleile din curte, astfel vei scapa de degivrarea acestora din sezonul rece. Gandeste-te la cat de comod iti va fi iernile sa te urci in masina si sa pleci direct la serviciu, in loc sa te trezesti mai devreme pentru a dezapezi aleile. In timpul castigat poti dormi mai mult sau iti poti savura cafeaua in canapea.

Dar toate aceste echipamente necesita energie pentru a functiona. Panourile fotovoltaice vor genera energia necesara pentru a mentine aceste sisteme, dar si a celorlalte echipamente care consuma energie electrica. Acoperisul va avea inclinatia si directia necesare pentru a beneficia de cea mai lunga perioada de insolatie. Astfel incat sa capteze un aport mai mare de energie, pe care soarele o ofera gratis.

Casa fiind foarte bine izolata, va pastra aceeasi caldura in interior, atat  iarna cat si vara. Pentru ca am ajuns la vara, trebuie sa vorbim despre riscul supraincalzirii. In timpul verii, soarele este mai puternic, si ramane pe cer o perioada mai lunga de timp, astfel exista riscul de supraincalzire in interiorul casei. Exista insa o metoda prin care poti evita acest lucru: jaluzele de exterior. Cand pleci la serviciu le poti inchide, astfel vei pastra in casa o temperatura constanta.

Intr-o astfel de locuinta este necesar sa urmaresti mereu temperaturile exterioare. Sa fii mereu la curent cu vremea, nu este tocmai cel mai placut lucru. Ai lucruri mai importante de facut decat sa tii evidenta temperaturii. Exista si in acest caz solutii. Sisteme avansate, care vor inregistra conditile atmosferice, precum temperatura si umiditatea, astfel putand sa regleze nivelul ventilatiei pentru ca in interiorul locuintei tale sa se pastreze o temperatura constanta.

Dupa toate informatiile pe care le-am aflat in cercetarile mele, am gasit pareri pro si contra care m-au ajutat sa imi creez o imagine reala despre acest concept de casa activa. Concluzia mea? Cu siguranta mi-as dori extrem de mult o astfel de casa, prietenoasa cu mediul inconjurator.

Cum arata o casa perfecta pentru mine? Nu imi doresc o casa exagerat de mare, cu multe dormitoare si incaperi. Vreau o casa spatioasa intradevar, care sa aiba doua dormitoare cu dressing si un living mare. O bucatarie mare, in stilul celor americane, in care sa am loc sa ma desfasor, este cu siguranta una din dorintele mele cele mai mari. Iubesc ferestrele mari,  care lasa lumina blanda a soarelui sa lumineze incaperile si sa aduca energie si bucurie spatiului. As adauga o terasa cocheta si un garaj incapator in care nu doar sa parchez masina, dar sa si depozitez diverse obiecte. Daca adaug o gradina in stil japonez, cu o mica cascada, reteta unei case perfecte este completa pentru mine.

O casa activa produce de regula mai multa energie decat consuma. Aceasta energie provine din surse regenerabile si din tehnologia pompelor de caldura aer – apa cu recuperare de caldura, care vor reduce semnificativ consumul de energie  si iti vor asigura confortul necesar (24 de grade cu costuri 0, in orice anotimp).

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019.

 

 

One thought on “Casa activa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.