cape Kaliakra

Capul Caliacra – locul unde istoria se naște din mare

Pe partea de călătorii nu am mai scris de mult. M-am rezumat la filmulețe pe youtube, dar mi-am dat seama că doar printr-un filmuleț nu pot transmite tot ce am de zis. Așa că mi-am

Pe partea de călătorii nu am mai scris de mult. M-am rezumat la filmulețe pe youtube, dar mi-am dat seama că doar printr-un filmuleț nu pot transmite tot ce am de zis. Așa că mi-am ridicat mânecile și am scos tastatura din pod și m-am apucat de scris.

Cap Caliacra este un loc aparte care va rămâne desenat în inima mea. Un loc în care istoria se împletește cu romantismul mării albastre. Infinitul cerului senin se contopește în adâncul mării și se sparg de un promontoriu stâncos, impunător, care a stat martor poveștilor atâtor generații.

Capul Caliacra este situat în nord-estul Bulgariei, la 12 km sud-est de Kavarna. Este probabil unul dintre cele mai atractive locuri turistice de pe coasta Mării Negre, pentru istoria bogată și peisajul bine conservat.

Caliacra este o rezervație naturală și arheologică. În rezervație se găsesc peste 400 de specii de plante și 310 tipuri de păsări. Pentru 100 dintre aceste păsări sunt necesare măsuri speciale pentru conservarea habitatelor. De asemenea, Caliacra este un punct important pentru păsările migratoare, deoarece Via Pontica, a doua cea mai mare rută migratorie din Europa, trece pe aici.

Istorie:

Primele înregistrări care furnizează informații despre oamenii care au trăit aici datează din secolul al IV-lea Î.Hr, când un trib trac ridica aici o cetate numită Tirizis.

Așezământul era format din două părți: orașul interior și orașul exterior. Primul zid proteja orașul pe direcția pământului. Rămășițele sale au acum 2 m înălțime și 440 m lungime. Resturile multor clădiri au fost descoperite pe teritoriul orașului exterior. O clădire mare care a fost o baie din secolul al IV-lea d.Hr. a fost păstrată până în zilele noastre și poate fi găsită acolo. Turistii pot vedea, de asemenea, un mormânt de zidărie boltită aproape complet conservat din aceeași perioadă. În timpul săpăturilor arheologice au fost descoperite și câteva biserici medievale. ( conform https://bulgariatravel.org/en/object/35/Kaliakra#map=6/42.750/25.380)

Grecii au redenumit-o Kali Akra, însemnând „bun adăpost”, denumire păstrată preluată și de turci, sub forma Celigra. În sec. al XIV-lea, Despotatul Dobrogei și-a stabilit aici capitala sa, în timp ce călugării au transformat peșterile din faleză în schit.

În anul 1396, cetatea a fost asediată de turci și salvată prin intervenția voievozilor munteni, dar în 1421 ea a fost cucerită și distrusă.

Între anii 1913-1916 și 1918-1940, capul a făcut parte din județul Caliacra, România. În anii 1930, naturalistul român Grigore Antipa a întemeiat aici o stațiune de cercetări zoologice marine a Institutului Bio-Oceanografic din Constanța, care, după război, a adăpostit un pluton de grăniceri bulgari și ale cărei ruine se mai văd încă la dreapta șoselei care duce la cetate, la un kilometru spre apus de aceasta. ( Wikipedia)

Legende:

Într-un astfel de loc înconjurat de magia mării, legendele nu au încetat să apară.

  • Probabil cea mai populară legendă despre acest loc este una despre 40 de fete bulgare, care și-au legat părul între ele (pentru a nu rămâne niciuna în urmă), și să sară în Marea Neagră, decât să fie capturate de otomani. Un obelisc dedicat acestei legende este plasat la intrarea în cap, numită The Gate of the 40 Maidens.
  • O altă legendă este cea  a Sfântului Nicolae, patronul marinarilor. El fugea de otomani când Dumnezeu a făcut pământul de sub el mai lung și mai lung, pentru a putea scăpa, iar capul s-a format în acest fel. Sfântul a fost capturat în cele din urmă și a fost construită o capelă în 1993, simbolizând mormântul său.
  • O a treia legendă este despre Lysimac, un urmaș al lui Alexandru cel Mare, care a confiscat comoara regală și a evadat la Caliacra, murind într-o furtună majoră împreună cu întreaga sa flotă.

 

Mâncare:

Da!!! La Cap Caliacra am găsit probabil unul dintre cele mai bune restaurante în care eu am fost. Preparatele lor sunt delicioase și porțiile foarte mari. Mirosul sărat al mării și orizontul infinit completează decorul stilat al localului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.