enisala

Delta Dunarii – toamna – partea a II-a

In prima parte, ne-am plimbat cu barca pe canalele navigabile din Delta si am aflat cele mai bune restaurante. Legendele locale ti-au trezit interesul pentru aceasta zona, si cu siguranta acum esti pe urma comorii

In prima parte, ne-am plimbat cu barca pe canalele navigabile din Delta si am aflat cele mai bune restaurante. Legendele locale ti-au trezit interesul pentru aceasta zona, si cu siguranta acum esti pe urma comorii lui Ghiorghios Kontoguris, sau vrei sa ajungi si tu la copacul care indeplineste dorinte.

Probabil te intrebi ce altceva mai poti face aici. Iti propun sa ne jucam putin cu timpul, sa oprim prezentul si sa ne transpunem in trecut. Lasa-te cucerit de ruine si imagineaza-ti viata, asa cum era ea, demult, in cetatile Enisala si Halmyris. Viziteaza Muzeul Satului Pescaresc din Tulcea, si descopera viata traditionala din satul pescaresc.

 

Iti las mai jos harta cu traseul meu, pentru ca tu sa iti poti organiza cea mai frumoasa excursie. Fa-ti un traseu rapid, si uneste obiectivele dupa bunul plac. Eu iti las doar o idee:

 

Acum ca ai o viziune, putem sa incepem calatoria noastra.

 

Satul Pescaresc Traditional Tulcea

Delta Dunarii este caracterizata de o traditie straveche a pescuitului, care reprezinta ocupatia principala a majoritatii locuitorilor. Se doreste conservarea elementelor materiale si imateriale care construiesc identitatea comunitatilor pescaresti locale. Asa a aparut acest muzeu, cofinantat Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.  Vei gasi aci, ateliere mestesugaresti, cherhanale, ceatalchioi, sau mori de vant si alte constructii reprezentative localitatilor din Delta Dunarii, dispuse pe 3 alei principale, ce incearca sa reconstituie bratele Dunarii.

Gasesti mai multe informatii pe site-ul oficial.

Program:

  • In perioada 1 Octombrie – 31 Martie : Miercuri – Luni: 10.00 – 18.00.
  • In perioada 1 Aprilie       – 30 Septembrie : Miercuri – Luni: 10.00 – 20.00,
  • Marti                                – inchis (program administrativ)

 

Cetatea Halmyris:

Sapaturile arheologice au inceput in 1981 si continua si in prezent. In apropierea cetatii a fost descoperit un sat al marinarilor, atestat printr-o inscriptie (unicat in Imperiul Roman) care mentioneaza „satul mariarilor”, apartinatori flotei dunarene Classis Flavia Moesica.  Trebuie sa stii ca in cripta basilicii din cetate, au fost descoperite moastele celor mai vechi martiri crestini atestati in Dobrogea, Epictet si Asion. Cetatea a continuat sa functioneze pana la inceputul secolului al VII-lea d.Hr. Se pare insa ca oamenii au preferat acest loc dinainte. In apropierea cetatii romane a fost identificata si cercetata o necropola getica.

Program:

  • marti-duminica: 8:00-16:00
  • luni                   : inchis

Bilete:

  • Adulti: 4 lei
  • Copii/ studenti/ pensionari: 2 lei

Gasesti aici mai multe informatii.

 

Lacul Razim

Lacul Razim sau Razelm (in antichitate Halmyris, in evul mediu Iancina) este de fapt o laguna care s-a format pe litoralul Marii Negre, prin bararea de catre cordoane litorale a golfului antic. Este cel mai mare lac din Romania. Vei gasi aici o oaza de liniste si relaxare, un loc in care iti vei putea pune gandurile in ordine.

Cetatea Medievala Enisala

Pe un deal calcaros, intre lacurile Razim si Babadag, se inalta mandra, cetatea Enisala.  Cetatea a fost construita in a doua jumatate a sec. XIV, cu scop militar. Zidurile si bastioanele se pastreaza in unele puncte pe o inaltime de 5-10 m.  In timpul domniei lui Mircea cel Batran, a fost integrata in sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Cum trupele turcesti inaintau la nord de Gurile Dunarii, si puneau stapanire pe teritoriu, cetatea a fost abandonata.

Program de vizitare:

  • Marti – Duminica: 10.00 – 18.00
  • Luni                     : inchis

Bilete:

  • Adulti                                               : 6 lei
  • Prescolar/ elev/ studenti/ pensionari: 3 lei

Pentru mai multe detalii apasa aici!

 

 

In plimbarea mea, am remarcat doua unitati de cazare. Mi-au atras atentia gradinile ingrijite si mari, ambarcatiunile luxoase, spatii de joaca pentru copii si pontoane peste canale cu apa ce curge lin, printre stufarisul dens.

 

Puflene

In Murighiol, vei gasi o cazare aparte. Fie ca alegi clasicele camere de hotel, sau un bungalou, cu siguranta vei petrece un timp minunt aici, alaturi de familie. Este un loc potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copii. Am gasit pe site-ul lor fraza care descrie cel mai bine acest paradis: „Intr-un peisaj de basm desfasurat pe o suprafata de peste 10 ha „Puflene Resort” din Murighiol este noul etalon al ospitalitatii din Delta Dunarii”.  Dupa cum am spus in prima parte, am vizitat delta in extrasezon, si din pacate resortul era inchis, dar ne-au lasat sa vizitam parcul. Uite cum m-am distrat:

 

New Egreta Hotel

Acest hotel extrem de luxos se afla in Dunavatul de Jos, un vechi sat pescaresc. Asezarea dateaza din vremuri stravechi, iar denumirea acesteia vine din numele slav – Dunavet (Dunarea mica). Amplasat intr-o zona uitata de timp, hotelul va surprinde placut orice calator. Luxul si bunul gust se impletesc perfect aici. Te vei simti rasfatat si vei uita de griji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.