Intr-o postare trecuta (vezi aici), am vazut Dunarea intr-o alta ipostaza, complet diferita de cea pe care o vei vedea acum. La Cazane, Dunarea era impunatoare, si trecea clocotind parca, printre stancile masive ale muntilor.
Intr-o postare trecuta (vezi aici), am vazut Dunarea intr-o alta ipostaza, complet diferita de cea pe care o vei vedea acum. La Cazane, Dunarea era impunatoare, si trecea clocotind parca, printre stancile masive ale muntilor.
Astazi, vei vedea partea ei magica, plina de viata, care ofera un adevarat spectacol natural. La varsarea in Marea Neagra, Dunarea a creat un relief de acumulare. Delta Dunarii este a doua ca marime si cea mai bine conservata dintre deltele europene. Un loc propice vietii, gazduieste o diversitate floristica si faunistica ridicata, exprimata atat la nivel de specii cat si la nivel de ecosisteme terestre si acvatice.
Cand ajungi in Delta e musai sa faci o plimbare cu barca printre canale. Vei gasi usor sa inchiriezi o barca aici. Poti alege durata calatoriei, in functie de buget sau timp. Eu iti recomand sa alegi o calatorie cat mai lunga, ca sa poti vizita cat mai mult din acest paradis.
Am vizitat Delta in extrasezon, si nu am experimentat potentialul ei maxim, dar chiar si asa, nu a incetat sa ma surprinda placut de-a lungul calatoriei mele. Nivelul apei era foarte scazut si nu am putut sa intram pe canalele mici. Afara era frig si vantul batea rece. Dar barca era acoperita si calatoria mea a devenit mai confortabila si calduroasa. Barcagiul, un baiat foarte de treaba, chiar m-a lasat sa conduc barca. Desigur, sub atenta lui supraveghere si pe o distanta foarte scurta.
Iti las mai jos cateva imagini facute in plimbarea mea cu barca. Peisajele unice, plauri ce se plimba hoinari prin apele Dunarii, pasari care au ramas sa tina Deltei de urat si pescari plini de sperata, ce asteapta in frig, marea captura!
Povesti pescaresti, legende uitate de timp care mai sunt amintite acum, doar de valurile Dunarii. Sa ramanem visatori in prima parte a calatoriei, descoperind legendele zonei:
Legende din Delta:
- Daca bei apa din Dunare vei locui aici:
Orice tulcean va spune turistilor ca daca beau apa din Dunare (din zona deltei) vor locui in aceasta zona, si iti vor da exemple de multe cazuri in care romani din intreaga tara s-au stabilit in judetul Tulcea dupa ce au baut apa din Dunare. Ba mai mult, femeile vor povesti amuzate cum sotii lor s-au mutat din diferite parti ale tarii la Tulcea, dupa ce au baut apa din Dunare.
Atentie! Trebuie sa stii ca ciorba traditionala de peste se face cu apa din Dunare. Te risti?
- Nu spune niciodată „Bafta!“ unui pescar
Daca esti pasionat de pescuit probabil ca stii deja ca urarea traditionala este intotdeauna (fara nicio exceptie): „Fir intins!“. Pescarii sunt destul de superstitiosi iar daca vei ura “bafta”, nu doar ca va sta pestele departe de momeala, dar chiar va aduce ghinion.
- Somnii uriasi care ii mananca pe cei care se imbaiaza
In localitatile din Delta Dunarii circula povesti despre somni uriasi care ii mananca pe cei ce se scalda in apele Dunarii.
- Copacul dorintelor
Vei gasi acest copac in Razboieni. El creste in locul unde izvoraste un parau. Povestea puterilor acestui copac are stransa legatura si cu faptul ca zona in care a crescut era cunoscuta pentru Izvorul Tamaduirii. Legenda spune ca acest copac iti poate indeplini o dorinta, daca legi de ramurile lui un obiect personal (o batista). Copacului i-au fost atribuite chiar, puteri vindecatoare.
- Comoara lui Ghiorghios Kontoguris
Ghiorghios Kontoguris, a fost un pirat grec celebru in secolul al XIX-lea. In timpul vietii, acesta a jefuit sute de nave, dupa ce le atragea pe uscat, insa, piratul grec a murit brusc, sarac si neplans de nimeni. Toata lumea din zona s-a intrebat si continua sa se intrebe unde si-a ascuns grecul comoara. Cum nu a avut mostenitori, comoara este inca ascunsa in pustietatea de la malul marii si asteapta sa fie descoperita.
Unde mancam?
La Laguna Albastra din Murighiol, mancarea este cu adevarat gustoasa! Localul arata foarte bine si este foarte apreciat in zona.
La Nicu si Aneta din Dunavatu de Jos va trebui sa te pregatesti de un ospat pe cinste din bucataria traditionala locala. Portiile sunt uriase si proprietarii extrem de primitori.
Partea a doua va fi gata curand. Pana atunci iti las un filmulet care sa te inspire!