Hei hei! Ne găsim din nou! De data asta în inima munților acolo unde aerul este curat și apa cristalină. Muntele m-a fermecat de când mă știu și mă atrage mereu cu o dorință arzătoare,
Hei hei! Ne găsim din nou! De data asta în inima munților acolo unde aerul este curat și apa cristalină. Muntele m-a fermecat de când mă știu și mă atrage mereu cu o dorință arzătoare, pe cărările înguste, printre stăncile abrupte și reci.
Am fost plecată un weekend cu cortul la Padina și a fost de vis. Vremea a ținut cu mine de data asta și mi-a dat șansa să creez o grămadă de amintiri minunate în doar două zile.
Am plecat devreme din București, grăbită să prind ora de aur în Turbăria Lăptici.
Turbăria Lăptici
Este o nouă atracție din Bucegi care îți bucură inima și ochii deopotrivă. Rezervația naturală Turbăria Lăptici a fost declarată arie protejată în anul 2000. Această turbărie este de fapt o mlaștină oligotrofă aflată în lunca stângă a pârâului Scândurarilor. Adăpostește o mare varietate floristică de mușchi și ierburi, specifică turbăriilor. Frumusețea simplistă a turbăriei este un deliciu pentru privitori și hrană pentru suflet. Locul îndeamnă la meditație și contopire cu natura. Nu sunt nici pe departe o persoană spirituală, dar acest loc are ceva magic în el, care îți va aduce o stare de relaxare și fericire. Îți recomand să ajungi aici măcar o dată în viață. Eu mă opresc în acest loc de fiecare dată când mă duc la Padina, și nu încetează niciodată să mă impresioneze.
Am ajuns pe platoul Padina și am montat repede cortul. Restul zilei am lenevit la soare ca un albinoi trântor. Vântul sufla ușor legănând iarba înaltă. Se creea o iluzie de valuri, ca o mare lină ce se unduia în lumina aurie a soarelui. Cerul era albastru lipsit de orice urmă de nor iar din departare mirosea a foc de lemne umede. Râul rece, curgea repede la vale, strecurându-se ușor printre pietrele albe.
Seara s-a lăsat frigul și m-am ghemuit în sacul de dormit. Am avut un somn lin și odihnitor până dimineață. Regret doar că nu m-am trezit în miezul nopții să ies din cort și să admir cerul înstelat. Dar mai sunt zile și sper să nu mai ratez o astfel de experiență.
Peștera Ialomiței
Ziua a doua am plecat spre Peștera Ialomiței. Am vizitat-o de multe ori și chiar am mai scris un articol aici, despre o experiență unică traită în acest loc. De data asta am avut un companion special, cățelușa mea, Țiți. Deși în mod normal nu ai voie cu animale de companie în peșteră, eu am reușit să intru. Asta pentru că era o zi liniștită de luni, și nu erau mulți vizitatori.
Peștera se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței și se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m. 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar”. În amonte urmează o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli.
Gura peșterii este în formă de semielipsă și se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Mănăstirea Ialomiței. Această mănăstire a fost ridicată în secolul al XVI-lea și ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum.
Program: luni-duminica 09:00-18:00
Tarif:
- adulți: 10 lei
- copii: 5 lei
Ai grijă! În peșteră este răcoare, temperatura medie fiind de 5ºC, îți recomand să ai la tine un hanorac!
Platoul Bucegi
De la Peșteră am mers la telecabină. Cel mai rapid și ușor mod de a ajunge pe platoul Bucegi. Dar dacă ai timp eu îți recomand să alegi traseul pe jos, peisajele sunt absolut superbe și satisfacția enormă.
Program telecabină: luni, miercuri, vineri, sâmbătă, duminică: 09:00-17:00
Tarif:
- urcare/coborare: 40 lei (15 lei – copii sub 12 ani)
- urcare + coborare: 70 lei (30 lei – copii sub 12 ani)
Pe platoul Bucegi parcă ești în Pisa, o mulțime de oameni care încearcă să facă cea mai reușită și inedită poză cu Sfinxul. Sfinxul este un megalit antropomorf și măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
Conform wikipedia:
Din punct de vedere istoric și chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinități supreme din timpuri pelasge. Aspectul său omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate și putere, acest lucru fiind evidențiat prin fața proporționată, buze severe si bărbia voluntară. Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor au fost răspândite mai ales în zona Mării Egee.
Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât și legendele și istoria locului, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă.
În jurul Bucegilor există multe teorii, care mai de care mai interesante, teorii ce cred eu ar trebui intens promovate pentru a atrage turiști însetați de mistic și forțe suprapământene, vremuri de mult apuse sau extratereștrii.
Sfinxul nu este singurul megalit de pe platou, zona fiind împânzită cu astfel de formațiuni. Atenție!! Megaliții din Bucegi sunt protejați de lege, nu ai voie să îi escaladezi, desenezi, alterezi în vreun fel. Respectă valorile ariei și uriașul potențial.
Platoul Bucegi este un tablou complex, cu peisaje spectaculoase dintr-o lume ireală. Abruptul versanților se contopește cu platoul lin, amestecându-se în linia albastră a orizontului. Împletirea perfectă între haos și ordine, între viață și moarte, Bucegiul farmecă prin frumusețea răpitoare. Un peisaj impresionant, greu de egalat, care va răsuna mereu ca un ecou în inima ta.
Cu greu am lăsat în urmă Sfinxul singuratic, și m-am întors să prind ultima telecabină. M-am urcat stângaci în ea și am avut o apăsare atunci când a închis ușile. Privirea mea a rămas prinsă într-o zare efemeră plină de mister și povești extraordinare.
Călătoria mea se apropia de sfărșit. Am ajuns la cort cu pașii grei, și m-am apucat să îl strâng.
Indiferent că ești sau nu un iubitor al muntelui, recomand oricui să experimenteze cortul. Este ceva ce trebuie să faci măcar o dată în viață.
Sfaturi:
- respectă natura! Strânge gunoaiele, și aruncă-le in locuri special amenajate!!
- folosește cremă de protecție solară. Nu uita de șapcă! La munte soarele este înșelător! Chiar dacă bate vântul și este răcoare, razele sunt foarte puternice și există riscul de insolație.
- Nu uita de apă! Pe munte nu ai magazine la fiecare colț, așa că dacă alegi să faci un traseu, va trebui să ai apă potabilă cu tine și să o gestionezi bine.
- Nu face focul în pădure sau în ariile protejate.
Hai la munte!