Un tur de doua zile in care vei vedea putin din tot! Dupa prima parte, in care am traversat muntii pe unul din cele mai spectaculoase drumuri din lume, ne-am bucurat de linistea naturii si am
Un tur de doua zile in care vei vedea putin din tot! Dupa prima parte, in care am traversat muntii pe unul din cele mai spectaculoase drumuri din lume, ne-am bucurat de linistea naturii si am admirat frumusetea rece a lacului Balea, am vizitat Castelul Corvinilor unde atmosfera medievala ne-a transpus in alte vremuri si ne-am amintit de anii copilariei in Castelul de Lut, dupa frumusetea impozanta a Rapei Rosie pregateste-te de un nou articol spectaculos! Un articol cu legende din folclorul romanesc, cu o statiune dedicata unui zeu si un oras de pe malul Dunarii care curge zbuciumata, parca clocotind intr-un defileu superb.
Pregatit pentru partea a doua?
Baile Herculane
De fiecare data cand ajung la Baile Herculane aceeasi atmosfera magica ma lasa fara cuvinte. Un sentiment unic, peisaj rapitor, si oameni primitori. Statiunea milenara mentionata sub denumirea „Ad aqua Herculi sacras ad Mediam”, este lasata acum in paragina. Trecerea timpului si-a lasat amprenta asupra ei si acum doar povestile raman martore gloriei vremurilor de mult apuse, cu printese si duci, ce veneau la cea mai luxoasa statiune balneara pentru tratamente si socializare. Luxul rapitor de alta data, este acum inlocuit de ziduri daramate, cladiri vandalizate si poduri ruginite. Pana se va gasi investitorul potrivit, care sa readuca la viata frumusetea statiunii, farmecul acestui loc va fi dat tocmai de misterul ce a ramas intre peretii decojiti al unor cladiri ce au fost odata mandria Europei.
Baile Herculane au un urias potential turistic, oferit atat de frumusetea zonei dar si de apele termale atat de benefice pentru sanatate. Din statiune se pot face excursii la ruinele bailor romane, Pestera Hotilor (Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba, si altele.
Bazele statiunii au fost puse in anul 102 d.Ch. de Imparatul Traian, romanii introducand cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.
Pe malul raului Cerna, intre abrupturile Culmei Domogled si Culmea Vlascu, ramane o statiune uitata de timp, care poarta povestile unor mari personalitati precum imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francisc I, imparateasa Carolina, imparatul Franz Iosef si imparateasa Elisabeta( cunoscuta mai ales sub numele Sisi).
Orsova
Orasul este situat pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I de pe Dunare, in zona de varsare a raului Cerna in Dunare. In urma realizarii lacului de acumulare Portile de Fier I, vechea vatra a orașului a fost complet inundata in 1970. Populatia a fost stramutata pe un nou amplasament, incluzand terasele Dunarii si ale Cernei, precum si versantul de sud al Muntilor Almajului, unde s-a construit un oras complet nou (1966-1971).
Cazanele Dunarii sunt un defileu la trecerea prin Muntii Carpati. Au o lungime de aproximativ 9 km, iar fluviul se strecoara printre peretii verticali si stancosi, in unele zone Dunarea ingustandu-se pana la 230m. La baza peretelui de calcar ce flancheaza aceasta portiune a Cazanelor Mari, exista doua cavitati: pesterile Gura Ponicovei si Veterani. Din pacate nu am avut timp sa le vizitez. Dar poate cu o alta ocazie voi ajunge si eu sa le vad, pentru ca sunt cu adevarat superbe.
Aproape de golful Mraconia, poti admira chipul lui Decebal, sculptat in stanca. Basorelieful il reprezinta pe Decebal, ultimul rege al Daciei si este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa, avand dimensiunile 55 m – inaltime si 25 m – latime.
Cheile Corcoaiei
Pe valea Cernei, la 44 de km in nord dinspre statiunea Baile Herculane, exista o rezervatie naturala care adaposteste Cheile Corcoaiei. Denumirea cheilor este data de numele unui personaj din mitologia romaneasca. Corcoaia, este o femeie batrana care il indruma pe vestitul haiduc si vanator Iovan Iorgovan, spre hidra pe care acesta o vana. Se spune ca in zona Cheilor Corcoaiei a avut loc prima lupta dintre Iovan si hidra. Eroul nostru taie unul din cele cinci capete ale hidrei. Acesta strapunge muntele si fuge, lasand in urma ei straniile chei sapate in calcarele de pe valea Cernei, in speranta ca se va putea intoarce aici mai tarziu pentru a isi reface fortele. Dar Ivan ajunge inaintea bestiei si se scalda primul in apa ce ii reface puterile, si de fiecare data ii mai taie hidrei cate un cap. Actiunea se repeta pana cand hidra, ramasa doar cu doua capete, fuge pe valea Cernei catre Dunare. Oamenii, pentru a-i mulțumi, au cioplit aici in munte, o imensa statuie care astazi poarta numele de „bustul lui Hercule”. Iovan Iorgovan este un personaj din mitologia romaneasca similar cu Hercules.
Targu Jiu
Municipiul Targu Jiu poarta numele vijeliosul rau Jiu de care este strabatut de la nord la sud. De-a lungul timpului, raul si-a mutat albia de la Dealul Prejbei inspre apus, formand trei terase care constituie teritoriul de azi al localitatii.Cand spui Targu Jiu un singur nume iti vine in minte, si anume Brancusi.
Ansamblul monumental de la Targu-Jiu, este format din Masa tacerii, alaturi de Coloana Infinitului si Poarta Sarutului. Ansamblul este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit, sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime totala de 1.275 m.
Acum te las sa iti faci bagajele ca sa pleci intr-o calatorie incarcata de mister, in care totul va fi la superlativ!