Palermo – ghid turistic

Cu siguranta una dintre destinatiile mele preferate este Palermo. Un oras al discrepantelor si enigmelor. De la palate impunatoare si vegetatie luxurianta, la ghetouri murdare, de la malul marii pana la culmile inalte ale muntilor.

Cu siguranta una dintre destinatiile mele preferate este Palermo. Un oras al discrepantelor si enigmelor. De la palate impunatoare si vegetatie luxurianta, la ghetouri murdare, de la malul marii pana la culmile inalte ale muntilor. Asa arata Palermo, capitala regiunii Sicilia din Italia.

Cum ajungi?  Transfer aeroport-Palermo:

De la aeroportul Falcone Borsellino, ai o serie de variante sa ajungi in oras.

 • Poti lua un taxi, dar desigur, aceasta este o varianta destul de costisitoare;
 • Share a taxi, imparte taxiul cu alti turisti, si poti calatori cu 7 €/ segment, pana la gara centrala;
 • autobuzul, cea mai ieftina varianta, programul este destul de bun, plecarile sunt din jumatate in jumatate de ora. Cumpara de aici bilete la un pret avantajos ( tur – retur 10 €, la data publicarii postarii);
 • Cu trenul– din statia Punta Raisi, din aeroport, pana la cea mai apropiata statie de cazarea ta! Un drum pana in gara centrala costa 5.90 € (la data publicarii postarii). Poti cumpara bilete pentru tren de aici!

In Palermo nu te vei plictisi niciodata. Ai o gramada de monumente a caror povesti urmeaza sa le descoperi. La umbra palmierilor, in mirosul proaspat al portocalilor, sub cerul albastru, iti promit ca vei avea o vacanta de neuitat. Descopera istoria orasului, incearca preparatele traditionale si gusta din cele mai bune vinuri.  Esti pregatit sa vizitezi orasul in care s-a nascut mafia?

 

Palazzo Reale

Palazzo dei Normanni (Palatul Normanilor) sau Palatul Regal din Palermo, a fost sediul Regilor din Sicilia in timpul dominatiei normane si a servit ulterior drept scaun principal de putere pentru conducatorii ulteriori ai Siciliei. In prezent, este sediul Adunarii Regionale Sicilia. Cladirea este cea mai veche resedinta regala din Europa. Palatul a intrat in patrimoniul Unesco World Heritage Committee, ca exemplu de coexistenta si interactiune intre componente culturale cu provenienta istorica si geografica diferite.

Prima cladire, al-Qasr (in araba, castel sau palat) se crede ca a fost demarata in secolul al IX-lea de catre emirul din Palermo.

 

Sunt inca vizibile parti ale acestei cladiri, in fundatii si in subsoluri, unde sunt prezente seifuri tipice arabe. In 1072, normanii au cucerit Sicilia si au infiintat Palermo ca si capitala noului Regat al Siciliei, iar palatul a fost ales drept resedinta principala a regilor. Regii Normani au transformat fostul palat arab intr-un complex multifunctional cu scopuri administrative si rezidentiale. Toate cladirile au fost legate intre ele prin arcade si inchise de gradini, proiectate de cei mai buni gradinari din Orientul mijlociu. In 1132, regele Roger al II-lea a adaugat faimoasa Cappella Palatina complexului. Din 1946, palatul devine sediul Adunarii Regionale Sicilia. Aripa de vest (cu Porta Nuova) a fost repartizata armatei italiene si este sediul Regiunii militare sudice. Palatul este, de asemenea, sediul Observatorului Astronomic din Palermo. Palatul adaposteste Cappella Palatina, de departe cel mai bun exemplu al asa-numitului stil arabo-norman-bizantin care a predominat Sicilia in secolul al XII-lea. Mozaicuri impresionante, acoperisul din lemn, fresce si picturi elaborate si marmura din partea inferioara a peretilor si podelei, vor fermeca privirea oricarui vizitator.  Din pacate, o mare parte din palat nu se viziteaza. Gradinile regale, au pierdut de mult caracteristicile gradinii originale, avand acum specii de copaci subtropicali si o varietate de flori. Aici exista 3 copaci Ficus macrophylla, iar unul din ei, a inglobat Pinus pinea.

Program:

Luni- sambata:   08:15-17:40  (biletele se vand pana la 17:00)

duminica/ sarbatori:  08:15-13:00   (biletele se vand pana la 12:15)

Capela Palatina nu se viziteaza in intervalul orar 09:45-11:15

 

Bilete:

Exista mai multe variante de vizitare:

 • Expozitia:
  • pret intreg:  6 €
  • pret redus ( adolescenti 14-17 ani) : 3 €
 •  Royal Gardens:    pret: 2 €
 • Expozitia si Capela Palatina :
  • pret intreg: 10 €
  • pret redus:   8 €
 • Expozitia, Capela Palatina si apartamentele regale:
  • pret intreg: 12 €
  • pret redus:  10 €

Puteti cumpara biletele online de aici!

 

 

Porta Nouva

Porta Nuova este o poarta monumentala a orasului Palermo. Acesta reprezinta intrarea in Cassaro (strada principala si cea mai veche a orasului) de la Corso Calatafimi. Este situata langa Palazzo dei Normanni. Poarta a fost construita pentru a celebra cucerirea lui Charles V de Tunis (1535) si vizita sa in capitala Regatului Siciliei.

Porta Felice

Poarta este situata in zona Foro Italico. Poarta a fost construita in stilul Renasterii si Barocului intre secolele XVI si XVII. In 1581 viceregele Siciliei, Marcantonio Colonna, a decis sa construiasca aceasta poarta, care poarta numele sotiei lui, Felice Orsini.

Catedrala din Palermo

Catedrala Palermo poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Este un complex arhitectural, ce se caracterizeaza prin prezenta diferitelor stiluri, datorita unei lungi istorii de adaugiri, modificari si restaurari. Biserica a fost ridicata in 1185 de catre Walter Ophamil, arhiepiscop anglo-norman din Palermo si ministru al regelui William al II-lea, in zona unei bazilici bizantine anterioare. O linie de meridiana din interiorul Catedralei din Palermo utilizeaza semnele zodiacului pentru a marca schimbarile sezoniere in trecerea soarelui. Cauta si tu semnul tau zodiacal si fa o poza cu el!

 

Program:

De luni pana sambata de la 09:00 la 14:00 (ultima intrare 13:30).

Duminica este posibila doar vizitarea acoperisului si cimitirul regal, de la 09:00 la 13:30.

 

Bilete:

Acoperis-Morminte-Tezaur-Cripta:  8,00 €

Morminte-Tezaur-Cripta:  4,00 €

Morminte:  1,50 €

Trezorerie-Cripta:  3,00 €

Acoperis:  5,00 €

Gradina Garibaldi

Gradina Garibaldi a fost construita intre anii 1861 si 1864 de arhitectul Giovan Battista Filippo Basile in Piata Marina, si a fost numita dupa eroul national Giuseppe Garibaldi pentru a sarbatori nasterea natiunii italiene. Aici vei gasi unul dintre cei mai mari si mai vechi ficusi din Italia si bustul lui Nicolae Balcescu, un mare patriot roman.

Teatrul Massimo

Descopera Sala Mare si celelalte spatii evocative ale Teatrului proiectate de G. B. Basile: camera de zi anexata Palatului Regal, Sala Pompei, Sala Palatului si Foaierul. Poti opta pentru un tur standard sau ramai sa vezi o piesa de teatru.

Program:

Zilnic intre orele 09.30 si 18.00 ( ultima intrare la 17.30).

Bilete
Pret intreg:  8.00 €
Reducere  :  5,00 €   (persoanelor sub 25 ani)
Bilet redus pentru grupuri (minim 20 de persoane): 6,00 €
Bilet elevi:  3,00 €
Intrare libera pentru copiii sub varsta de sase ani.

Mai multe detalii gasesti aici!

Teatrul Politeama Garibaldi

Este al doilea cel mai important teatru al orasului dupa teatrul Massimo. Constructia lui a inceput in 1867 de Giuseppe Damiani Almeyda si inaugurata in 1874. Astazi este sediul prestigioasei Orchestre Simfonice din Sicilia.

Program:

Zilnic: 09:30-18:00 (ultima intrare 17:30)

Bilete:

Pret intreg: 5 €
Redus: 3 € (pentru grupuri de 20 de persoane, elevi)

Admitere gratuita pentru copiii sub varsta de sase ani.

Sanctuarul Santa Rosalia

 

Este timpul sa facem o excursie! Sanctuarul este in varf de munte, dar stai linistit, se ajunge foarte usor cu masina 812, din Piazza Sturzo. Coboara la statia Sanctuario. Drumul pana acolo este absolut fascinant! Un drum ce urca printre paduri de cactusi, marea calma si panorama orasului, toate se scalda in soarele cald mediteranean.

Sanctuarul este de fapt o pestera, unde la 15 iulie 1624, s-au gasit oasele lui S. Rosalia. Cu o structura speciala, cladirea se impleteste perfect in peretele de stanca al pesteri, unde vei gasi “inima” sanctuarului. Multi oameni au lasat la intrarea in sanctuar obiecte personale, auzind de miracolele infaptuite aici. Mai multe informatii, dar si programul de vizitare il gasiti aici!

Program linia 812:

Zile lucratoare : 05:45 – 07:00 – 08:35 – 10:15 – 11:55 – 13:35 – 15:15 – 16:55 – 18:35 – 20:15

Program festiv : 06:30 – 07:15 – 08:00 – 09:00 – 10:00 – 11:00 – 12:00 – 13:00 – 14:00 – 15:00 – 16:00 – 17:00 – 18:00 – 19:00 – 20:00 – 21:00

Catacombele Capucinilor

Starea de conservare a nenumaratelor cadavre expuse, face ca cimitirul Manastirii Capucinilor, cunoscut sub numele de Catacombele Capucinilor din Palermo, sa fie unul dintre cele mai impresionante locuri de vizitat din intreaga lume. Un spectacol macabru care scoate la iveala obiceiurile si traditiile societatii Palermo din secolul al XVII-lea pana in secolul al XIX-lea.

Program: zilnic intre orele  09:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00 (chiar si de sarbatori).

Bilete: 3,00 €

Pentru a pastra starea de conservare a mumiilor, este interzis turistilor sa atinga exponatele, sa fotografieze sau sa filmeze.

Mai multe informatii gasesti aici!

 

Cum te-ai obisnuit deja, o sa urmeze partea a doua! Mai multe obiective turistice, ficusi uriasi, bauturi locale si mancare!

Partea a doua in curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.