Pisa – mai mult decat un turn – partea a II-a

In prima parte a acestui articol ti-am promis ca vei vizita in Pisa locuri grozave, de care poate nu ai stiut pana acum. Uite ce alte obiective turistice vei putea vizita in acest oras: Baile

In prima parte a acestui articol ti-am promis ca vei vizita in Pisa locuri grozave, de care poate nu ai stiut pana acum. Uite ce alte obiective turistice vei putea vizita in acest oras:

Baile Romane

Baile lui Nero, sunt un sit arheologic ce pastreaza ramasitele romane ale orasului din colonia Pisana. Acestea formeaza un complex termal si sunt singurele relicve ramase din perioada romana. Se crede ca acestea faceau parte dintr-un palat, iar cel mai timpuriu nivel a fost construit in ultimele decenii ale secolului 1.

Biserica San Zeno

Aceasta Biserica este documentata din anul 1029 si a fost o parte a unei manastiri construita peste edificiile preexistente. Pana in secolul al XV-lea, biserica avea si un spital. In secolul al XII-lea a apartinut calugarilor camaldolieni. Interiorul pastreaza inscriptii romane si urme de picturi medievale.

 

Torre Piezometrica

Accesul in turn se face pe scari, dar exista si un lift destinat persoanelor cu handicap.

 

Muzeul National San Matteo

Muzeul se afla in vechea manastire benedictiana a lui S. Matteo din Soarta (secolul al XI-lea), din care au ramas doar cateva parti, manastirea fiind distrusa in urma ultimului razboi. Transformarea intr-un muzeu si restaurarea cladirii au avut loc in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Muzeul National S. Matteo s-a nascut in 1949, datorita lui Piero Sanpaolesi. Muzeul contine cea mai mare colectie de opere de arta din Pisa. Are un depozit remarcabil de ceramica medievala, gasite in bazine ceramice din jurul Mediteranei precum si vase medievale si moderne, gasite in timpul sapaturilor din Pisa (colectia Tongiorgi). Vei gasi aici mai multe bijuterii pretioase si o selectie de monede si sigilii medievale din colectiile Franceschi si Supino.

Program:

Marti-duminica: 08:30-19:00

Zile festive       : 08.30-13.30

Inchis: luni, 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie.

 

Bilete:

 • Pret intreg:     5€
 • Pret redus:  2,5 € (tineri între 18 si 25 si profesori ai scolilor de stat)
 • Gratuit: persoanelor <18 ani si celor >65 ani (cu conditia sa vina din tari din UE sau din tari cu care Italia a stabilit tratate de reciprocitate).

Bilet cumulat cu Muzeul Palatului Regal:

 • pret intreg: 8€
 • redus: 4€

Biletul permite o vizita atat la Muzeul National de San Matteo, cat si la Muzeul National al Palatului Regal si este valabil 3 zile.

Palazzo reale

Palatul a fost construit intre 1583 si 1587 prin vointa Marelui Duce Francis I de Medici. Facut dupa planul arhitectului florentin Bernardo Buontalenti, palatul este situat intr-o zona de prestigiu din Pisa, unde se afla resedinta marchizului de la Tuscia in secolul X. Mai multe cladiri deja existente au fost incorporate in noua cladire, printre care si turnul cunoscut sub numele de “della Vergadoro” (Tija de Aur).

Cladirea, acum birourile Soprintendenza per Beni A.P.P.S.A.E. din Pisa si Livorno, si Museo Nazionale di Palazzo Reale.

 

Program:

 • Luni, miercuri, joi, vineri: 9-14.30 ore;
 • Sambata 9-13.30 ore
 • inchis: marti, duminica si sarbatori.

Bilete:

 • pret intreg: 5€
 • redus        : 2,5€ (tineri intre 18 si 25 de ani )
 • gratuit      : vizitatorii cu varsta 1<8 ani si >65 ani (cu conditia sa vina din tari din UE sau din tari cu care Italia a stabilit tratate de reciprocitate).
 • Bilet cumulat cu Muzeul Palatului Regal:
  • pret intreg: 8€
  • redus: 4€

  Biletul permite o vizita atat la Muzeul National de San Matteo, cat si la Muzeul National al Palatului Regal si este valabil 3 zile.

 

Muzeul Navi Romane (ARSENALI MEDICEI)

In 1998, chiar in afara zidurilor cetatii, Caile Ferate au inceput lucrari de excavare de-a lungul statiei Pisa San Rossore. Imediat, au aparut obiecte din lemn, iar arheologii au înteles ca au o importanta exceptionala. La aproximativ trei metri adancime, a aparut o serie impresionanta de epave. In 1999, RFI a decis, in mod necesar, mutarea cladirii in alta parte. Apoi a fost deschis un mare sit de excavare, finalizat in 2016. In urma sapaturilor,  s-au returnat circa treizeci de vase din vremuri romane, fragmente ceramice, sticla, metale, elemente fabricate din material organic.

Muzeul este acum deschis publicului si se poate vizita nivelul F si nivelul I.

In SALA V vor fi expuse toate navele restaurate: de la nave de razboi, la cele de comert, de la mare si de la rau.

Nava F se incadreaza in categoria barcilor mici de rau, rapide, sub forma de canoe, cu un arc caracteristic monocolor, care este sculptat intr-un singur bloc. Corpul este deformat pentru pilotare pe o parte, ca si gondolele.

Nava I este un feribot cu fund plat construit in intregime din lemn de stejar si acoperit la exterior cu benzi imbracate in fier pentru a proteja corpul de fundul apelor putin adanci.

 

Torre della Citadella si Cittaella Vecchia

Zona medievala Tersana (santierul naval) s-a extins in timpul secolului al XIII-lea, victoriile militare si inflorirea comertului de peste mari au facut ca orasul sa gaseasca un loc potrivit pentru scopuri navale. Infrangerile militare din secolul urmator urmate de criza activitatilor mercantiliste au determinat reconversia acestei zone la sfarsitul anilor 1300, cand Iacopo d’Appiano a transformat-o intr-o cetate. In prezent, citadela este un parc public si se planifica conectarea la Muzeul vechilor Barci Arsenali Medicei.

 

Arsenali Repubblicani

In Pisa, cea mai veche referire la un santier naval dateaza in 1200. Santierul era destinat atat constructiilor navale cat si reparatiilor. In jurul mijlocului secolului, au fost construite fortificatii in jurul acestei zone aproape de zidurile orasului. In secolul al XIV-lea s-au inregistrat mai multe modificari: zidurile cetatii au fost inaltate, soproanele din secolul al XIII-lea au fost demolate, iar peretele sudic de aparare s-a mutat spre nord. Canalul a fost mutat intr-o pozitie mai centrala si s-au construit noi hale, cu arcade gotice. Acestea sunt cele cinci coridoare de ruine care se vad astazi pe partea vestica a acestei zone.

 

Sostegno Canale Navicelli

In timpul domniei lui Cosimo I de Medici,  a fost sapat un canal de la Porta a Mare din Pisa la Fortezza Vecchia de la Livorno pentru a conecta portul de la Livorno cu Florenta si cu hinterlandul prin raul Arno.

In 1943, aceasta zona din Pisa a fost bombardata grav si aceste cladiri au fost abandonate multi ani. Recent, insa, datorita planurilor de salvare a localitatii Sostegno, zona a suferit un studiu arheologic si a fost partial eliberata de moloz, ceea ce a permis tuturor sa admire aceste lucrari hidrotehnice interesante.

 

Biserica Santa Maria della Spina

Biserica, întemeiată în 1230, a fost odată numită S. Maria del Ponte novo (Sf. Maria prin Podul Nou) si a fost o oratoriu votiv. I sa dat numele pe care îl poartă încă astăzi în 1333, cand un ghimpe din Coroana de Spini a lui Hristos a fost donat oratoriului.

 

Domus Mazziniana

Domus Mazziniana este situat in Palazzo Nathan-Rosselli, unde Giuseppe Mazzini a murit in 1872. Cladirea a fost declarata monument national la 20 martie 1910. Aceasta a fost complet distrusa in timpul bombardamentelor din 1943. Desi mobilierul original a fost pierdut, Soprintendenza ai Monumenti a asigurat relicve din Risorgimento. Palatul este astazi o reconstructie construita dupa razboi si a fost inaugurat in iunie 1952 de catre presedintele Republicii, Luigi Einaudi. De atunci a devenit o institutie culturala, pentru studierea ideilor lui Mazzini, raspandirea operelor sale si colectarea si conservarea documentelor si obiectelor legate de viata si învataturile sale. Arhivele contin  peste 87.000 de documente.

Giardino Scotto

Cercetarile arheologice recente au aratat ca zona Giardino Scotto a suferit multe schimbari de-a lungul timpului.  In 1095 a fost fondata aici biserica S. Andrea din Chinzica. Pana in secolul al XIII-lea, ea devenise o zona infloritoare, populata de mesteri, mai ales olari, astfel, zona era cunoscuta sub numele de Baractularia. Dupa ce Pisa a fost cucerita in secolul al XV-lea, florentinii au construit aici o cetate fortificata (1440-75), pentru a supraveghea locuitorii orasului.  Antonio da Sangallo a folosit o parte din constructia anterioara pentru a construi o noua fortareata in forma de stea la sud si un bastion pe malul raului Arno. Constructia este vizibila si astazi de la piazza Guerrazzi.

Cetatea a fost daramata in 1785 si in locul bastionului a fost construit un conac, proprietate a lui Domenico Scotto, de la care si-a luat numele. Partea cetatii din spatele casei a devenit o gradina privata. In 1936, cand palatul a devenit Regia Questura, ultimii mostenitori au donat parcul cetatenilor din Pisa.

Program:

 • Ianuarie / noiembrie / decembrie: 8:00-17:00
 • Februarie / martie: 8:00-17:30
 • Aprilie / octombrie: 8:00-19:00
 • Mai / septembrie: 8:00-20:00
 • Iunie / iulie / august: 8:00-20:30
  Inchis: 1 ianuarie, Paste, 1 mai, 25 decembrie

Acces gratuit.

 

Iubesc Italia si mai ales iubesc bucataria lor. Pizza, un turn inclinat, un cer senin, si un pahar de Chianti vor completa perfect o vacanta de neuitat. Pe curand!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.