Salina Turda

Viziteaza Romania! II

Dupa o zi lunga, in care am vizitat multe locuri interesante (vezi aici), am ajuns in Cluj-Napoca si am cautat o cazare.  Oriunde sunam ne loveam de acelasi raspuns: toate camerele sunt ocupate. Incepeam sa

Dupa o zi lunga, in care am vizitat multe locuri interesante (vezi aici), am ajuns in Cluj-Napoca si am cautat o cazare.  Oriunde sunam ne loveam de acelasi raspuns: toate camerele sunt ocupate. Incepeam sa cred ca o sa dormim in masina, Desigur puteam ramane oricand la prietenii nostri din Cluj, dar nu voiam sa ii deranjam.  Am gasit o cazare foarte draguta la Gala hotel. Angajatii foarte amabili si camerele curate.

Trecut de miezul noptii, ne-am dus sa mancam la un restaurant deschis non stop, Casa Vikingilor. Am mancat foarte bine iar preturile sunt convenabile. Eu mi-am comandat ceafa vikingului si cartofi taranesti. A fost absolut delicios, iar daca ma voi intoarce la Cluj-Napoca, cu siguranta ma voi opri aici sa imi mai comand o data.

 

 

 

Dupa o masa copioasa ne-am intors la hotel si ne-am culcat. Ne-am trezit, am facut repede un dus si ne-am urcat in masina. Turda este destul de aproape si ne-am dus sa vizitam salina.

Salina Turda este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010. Dovezi arheologice sigure ale exploatarii sarii la Durgau-Turda exista din perioada preromana (50 î.C.-106 d.C.).  Exploatarea sarii din Salina Turda a fost sistata definitiv în anul 1932, din cauza dotarii tehnice primitive, a randamentului scazut si a concurentei altor saline ardelene.

In anul 1932 existau la Salina Turda urmatoarele mine de sare (de la sud spre nord):
– mina Iosif (1740-1900)
– mina Rudolf (1864-1932)
– mina Terezia (1690-1880)
– mina Ghizela (1857-1932)
– mina Anton (inceputul sec.XVIII-1862).

In anul 1992 Salina Turda s-a redeschis in scop turistic si curativ.  Salina  detine in prezent sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport, dar principala atractie este „roata panoramica”, de unde se pot admira stalactitele din sare. Intre 2012 – 2014 a fost executat un tunel de legatura intre mina Terezia si mina Iosif, lung de 50 m, cu scopul de a include in circuitul turistic si mina Iosif, nedeschisa pana acum accesului public.  Daca alegi sa vizitezi Salina Turda de un lucru poti fi sigur. Aici nu te vei plictisi. Poti face o plimbare cu barca, juca minigolf, tenis de masa, biliard sau bowling, te poti da in carusel sau te poti juca pe terenul de sport handbal, tenis, etc. Trebuie sa mergi neaparat in sala ecourilor.

Program de intrare: luni-duminica  9.00-18.00

Tarife bilete intrare: Adulti: 30 lei/persoana;

Copii, elevi, studenti: 15 lei/persoana;

Pensionari: 15 lei/persoana.

 

Si daca tot ai ajuns in Turda, eu iti propun sa vizitezi si Castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica. Este cel mai important monument istorico-arheologic din orasul Turda.  Inceperea conflictelor marcomanice au determinat Roma sa trimita in jurul anului 168 Legiunea a V-a Macedonica din Moesia, de la Troesmis, la Potaissa pentru a intari defensiva nord-vestica a Daciei romane. Leagiunea a construit aici cel mai mare castru cu functionare indelungata din aceasta provincie romana.

 

 

Obiective turistice din Turda si imprejurimi:

Teatrul Municipat Turda;

Casa Tabacarilor;

Biserica reformata din Turda Veche;

Lapidariul;

Muzeul de istorie;

Mormantul lui Mihai Viteazul;

Biserica Sovagailor;

Cladirea comitatului, Primaria;

Biserica Ratestilor;

Lacurile Durgau.

Seara ne-am intors in Cluj-Napoca și ne-am dus sa mancam la Hanul Dacilor. O atmosfera deosebita, rustica și mâncarea foarte gustoasa.

Viziteaza si tu Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.