Buna tuturor! Calatoria noastra in Moldova continua! Manastiri mari si impresionante, o culoare unica in lume si panorama orasului Piatra Neamt! Ne urcam in masina de scris si pornim din nou in calatorie: Manastirea Agapia
Buna tuturor! Calatoria noastra in Moldova continua! Manastiri mari si impresionante, o culoare unica in lume si panorama orasului Piatra Neamt! Ne urcam in masina de scris si pornim din nou in calatorie:
Manastirea Agapia
Manastirea a fost construita intre anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Frescele pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861 aduc o deosebita valoare acestui monument.
Ansamblul Manastirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2015. Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania (300-400 maici) si se afla pe locul doi ca populatie dupa Manastirea Varatec.
Manastirea Varatec
Este cea mai mare manastire de maici din Romania, aici vietuind peste 400 maici. Manastirea se afla in apropierea Manastirii Agapia si a fost fondata in anul 1785 de catre schimonahia Olimpiada, impreuna cu duhovnicul Iosif. Zidurile masive din piatra inchid incinta unde se afla Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (biserica principala), staretia si cladirile administrative, precum si Muzeul manastirii, unde fusese anterior Atelierul „Regina Maria”.
De-a lungul vremii multe personalitati au vietuit aici, la manastirea Varatec. Valeria Sadoveanu (vaduva lui Mihail Sadoveanu), protosinghelul Nicodim Mandita, doamna Cornelia Pillat (vaduva lui Dinu Pillat), episcopul Partenie Ciopron, academicianul Zoe Dumitrescu-Busulenga (1920-2006), care s-a retras aici in jurul anului 2000, iar in 2005, s-a calugarit sub numele monahal de sora Benedicta. Dar de departe cel mai sonor nume care a stat in aceasta manastire este poeta Veronica Micle. Ea s-a retras la Varatec la doua saptamani de la inmormantarea poetului Mihai Eminescu. A locuit in casa Fevroniei Sarbu si obisnuia sa se plimbe prin imprejurimi. Avea des migrene si era deprimata. In noaptea de 2 spre 3 august 1889, poeta s-a sinucis cu arsenic. Doctorul Taussig a pus diagnosticul de congestie cerebrala si astfel Veronica Micle a fost inmormantata la 5 august in cimitirul manastirii, la umbra unui brad. Pe crucea modesta de lemn, a fost incrustat un epitaf scris de invatatoarea Maria Banulescu:
„In singuratatea manastirii
Sub bolta cerului albastru,
Suflet stingher al nemuririi
Lucesti ca cel mai mandru astru.”
Ulterior, acest epitaf a fost inlocuit cu un altul, scris chiar de Veronica Micle.
Manastirea Putna/ Putna monastery
Mihai Eminescu a supranumit aceasta manastire „Ierusalimul neamului romanesc”. Manastirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.
Legenda spune, ca la data de 4 iulie 1466, Voievodul Stefan cel Mare si Sfant alege locul pe care va fi zidita Biserica Manastirii Putna, tragand cu arcul de pe Dealul Crucii. Sase zile mai tarziu, la 10 iulie 1466, conform Letopisetelor putnene, se incepe zidirea Bisericii Manastirii Putna, care va fi terminata in anul 1469.
In anul 1484, un incendiu a distrus chiliile si a afectat partial biserica. In urma incendiului, Voievodul Stefan a poruncit restaurarea bisericii si pictarea ei, atat in interior, cat si in exterior.
Stefan cel Mare a fost inmormantat in biserica Manastirii Putna.
Singura cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod Stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481. In el au fost adapostite, in vremi de tulburare, odoarele acestui sfant locas.
Chilia Sfantului Daniil Sihastrul
La aproximativ un kilometru de Manastirea Putna, pe valea paraului Vitau, vei gasi o grota sapata intr-o stanca, in care a vietuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul.
Traditia spune ca Daniil a vietuit in aceste locuri timp de 20 de ani. Vestea despre acest evlavios sihastru s-a raspandit insa repede, iar Daniil a început sa fie cautat de o multime de credinciosi carora le citea rugaciuni pentru izbavirea de boli si suferinte. Era de asemenea cautat de monahi ori pustnici din intreaga Moldova, care-i cereau indemnuri si sfaturi duhovnicesti.
Despre Daniil Sihastrul a auzit si tanarul Stefan, fiul voievod Bogdan al II-lea. El a venit aici în jurul anului 1451, dupa uciderea tatalui sau la Reuseni. Pustnicul Daniil i-a prezis ca va deveni domnitor
Manastirea Voronet
Manastirea se afla la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului, si este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. A fost construita in numai trei luni si trei saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-si pastreaza in mare masura forma initiala.
Manastirea este celebra datorita unei nuante de albastru ce ii poarta numele. Albastrul de Voronet, este o nuanta a culorii albastre specifica frescei exterioare a Bisericii Manastirii. A fost produsa, dupa o reteta secreta, ce are la baza mineralul azurit. Importanta acestei culori este data si de rezistenta deosebita la influentele meteorolgice care distrug, in timp, fresca. Acest lucru este evident pe partea nordica si nord-estica unde fresca mai pastreaza doar albastrul si un turcoaz, posibil derivat al albastrului. In plus, nuanta acestui albastru este identica cerului Bucovinei dintr-o anumita perioada a anului, la culesul strugurilor.
Piatra Neamt
Daca ajungi in Piatra Neamt trebuie neaparat sa iei telegondola ce te va duce in varful muntelui Cozla. Aici te asteapta o superba panorama a orasului si imprejurimile: lacul de acumulare Batca Doamnei, Muntele Pietricia dar si Ceahlaul ce se poate observa in toata splendoarea lui in zilele senine.
Tarife:
Copii pana la 5 ani – gratuit
Copii intre 5 si 14 ani – 18 lei urcare si coborare sau 10 lei urcare sau coborare
Adulti – 25 lei urcare si coborare sau 15 lei urcare sau coborare
Grupuri copii (min 20 pers) – 12 lei urcare si coborare
Grupuri copii (min 100 pers) – 8 lei urcare si coborare
Grupuri adulti (min 20 pers) – 18 lei urcare si coborare
Grupuri adulti (min 100 pers) – 15 lei urcare si coborare
Persoanele cu dizabilitati – gratuit
Calatoria noastra incepe de aici!
Hai sa ne imprietenim si pe retelele de socializare!