Neamt

Viziteaza Romania – Moldova

Hei! Ne gasim din nou la un articol din seria Viziteaza Romania! De data asta vom calatori putin in timp, vizitand cetati incarcate de istorie si manastiri de-a dreptul impresionante. Locuri pline de povesti si

Hei! Ne gasim din nou la un articol din seria Viziteaza Romania! De data asta vom calatori putin in timp, vizitand cetati incarcate de istorie si manastiri de-a dreptul impresionante. Locuri pline de povesti si amintiri din copilarie la Casa Memoriala a lui Ion Creanga si ne vom deconecta de aglomeratia orasului la o tura rapida prin zimbrarie. Incepem?

Cu siguranta ai nevoie de timp ca sa vizitezi Moldova. Inca de pe drum vei incepe sa vizitezi locuri cu o insemnatate istorica apasatoare dar si locuri desprinse din povestile lui Sadoveanu.

Mausoleul de la Marasesti

Primul obiectiv turistic din drumul meu a fost Mausoleul de la Marasesti, monument istoric dedicat eroilor Primului Razboi Mondial. Monumentul a fost ridicat pe locul unde, in vara anului 1917 s-au desfasurat luptele de la Marasesti, in care trupele romane au iesit victorioase. In confruntarile de la Marasesti au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani.

Program de vizitare: luni-duminica: 9:00-19:00

Taxe de vizitare: adulti -8 lei

copii  -2 lei

 

 

Hanul Ancutei

Hanul Ancutei este un vestit han turistic situat de-a lungul unuia din principalele drumuri europene ce strabat Romania (E85) si a devenit celebru prin plasarea aici a actiunii din volumul Hanu-Ancutei (compus din 9 povestiri), publicat in anul 1928 de marele scriitor roman Mihail Sadoveanu.

Muzeul memorial “Ion Creanga” Humulesti

Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti  este un muzeu memorial infiintat in casa in care s-a nascut si a copilarit povestitorul roman Ion Creanga (1837-1889) in satul Humulesti (astazi suburbie a orasului Targu Neamt). Casa are doua incaperi micute si o tinda. Atractia turistica gazduieste o expozitie permanenta, ce cuprinde ducumente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii si 14 lucrari de grafica.

 

Taxe de vizitare:  adulti         – 10 lei

 • studenti     –   5 lei
 • elevi          –   2 lei
 • pensionari –   2 lei

 

Program de vizitare:

 • luni                        :   9:00-17:00
 • marti – duminica: 10:00-18:00

Ion Creanga

 

Parcul Tematic “Ion Creanga”

Langa Muzeul memorial “Ion Creanga” din Humulesti se gaseste Parcul Tematic “Ion Creanga”. Aici te poti intalni cu personajele simpatice si mult indragite din povestile pentru copii scrise de Ion Creanga.  Acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit in Romania.

Taxe de vizitare:

 • adulti – 2 lei
 • copii  – 1 leu

Program de vizitare: luni-duminica: 9:00-18:00

 

Cetatea Neamt

Putine locuri iti taie respiratia, iar Cetatea Neamt este unul din ele.

Aflata la marginea orasului Targul Neamt, pe stanca Timus de pe Dealul Cetatii, Cetatea Neamt facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Cred ca este important sa stii ce vizitezi, sa cunosti istoria si insemnatatea locului, asa ca iti las mai jos cateva informatii despre acest obiectiv turistic.

Cetatea Neamt:

 • a fost construita in timpul domniei lui Petru I (1375-1391), fiind mentionata pentru prima data la 2 februarie 1395, in timpul expeditiei regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei in Moldova;
 • Considerand ca Cetatea Neamt nu este suficient intarita pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, Stefan cel Mare a poruncit suprainaltarea zidurilor cetatii cu circa 6-7 m si construirea de creneluri si ferestre inguste, ridicarea a patru bastioane ale curtii exterioare si construirea podului in forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatra;
 • In timp ce Stefan cel Mare se afla in nordul tarii pentru a-si regrupa ostile, cetatea a fost asediata timp de 8 zile de Mahomed al II-lea. Asediul a provocat multe pagube fortaretei, insa zidurile au rezistat. Corturile turcilor au fost bombardate, fortandu-l pe Mahomed sa-si paraseasca pozitia;
 • In vremea lui Alexandru Lapusneanu (1564), cetatea a fost distrusa partial;
 • In anul 1600 Ieremia Movila ordona refacearea cetatii;
 • Cetatea Neamțului isi deschide portile in fata armatelor celui care a realizat prima unire politica a tuturor romanilor: Mihai Viteazul;
 • In 1646 Vasile Lupu o transforma in manastire;
 • 1691, cetatea va rezista unui asediu al armatei polone conduse de regele Ioan Sobietski;
 • Cetatea Neamtului isi pierde definitiv importanta militara in anul 1717, dupa distrugerea ordonata de Mihail Racovita;
 • Dupa o lunga perioada de paragina, in anul 1866 cetatea este declarata monument istoric;
 • In perioada 2007-2009, Cetatea Neamt a fost reabilitata cu fonduri europene.

Taxe de vizitare :

 • adulti: 5 lei
 • copii:  3 lei

Program de vizitare:

 • luni – inchis.
 • marti-duminica :  10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
  9:00-17:00 (octombrie-martie)

cetatea neamt

Manastirea Neamt

Manastirea Neamt, potrivit documentelor dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche manastire din Moldova

Astazi, in incinta Manastirii Neamt se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic “Veniamin Costache”, dar si un muzeu cu o colecţie de arta bisericeasca si Sala tiparului. In biserica se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul.

Asezamantul mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume avand astfel, o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale.  In pronaos se afla mormantul Episcopului Pavel al Romanului (1632) si ale unor schimonahi, dar si moastele sfantului necunoscut, descoperite in 1986 prin scoaterea asfaltului de pe alee. In camera mormintelor se afla mormantul lui Stefan Voievod fiul lui Alexandru cel Bun (unchiul lui Stefan cel Mare) si mormantul vestitului staret Paisie Velicicovschi (1794).

manastirea neamt librarie

 

Gradina zoologica “Dragos-Voda”

A fost infiintata in anul 1968 si se afla pe raza comunei Vanatori -Neamt, in apropiere de Manastirea Neamt. Primele exemplare de zimbri, in numar de trei, au fost aduse din Polonia in anul 1969, dandu-li-se numele de Rarau, Roxana si Raluca. In cadrul rezervatiei se afla trei iazuri( Zimbrilor, Corbilor si Capriorilor), bogate in fauna piscicola.

Viziteaza Romania!

 

Hai sa calatorim impreuna! Sa continuam calatoria in partea a doua!

 

5 thoughts on “Viziteaza Romania – Moldova

 1. Nu am ajuns niciodata in acest loc minunat dar o fac acum prin ochii tai si sper sa ajuns acolo cat de curand. Multumesc pentru sugestie!

 2. Mi se are tare fain ca atunci cand nu reusesti sa calatoresti, arunci un ochi peste un articol ca al tau si parca nu te mai superi atat de tare ca tu esti consemnat in casa. :))

  Asteptam partea a doua!
  Pupici

 3. Am facut si eu odata o excursie prin toata Moldova si am vazut cateva locuri in care ai fost si tu. Intr-adevar sunt locuri minunate in Romania noastra. 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.