Hei! Ma bucur ca te-ai intors la partea a doua din Viziteaza Venetia, orasul de pe ape! Venetia este un oras extrem de romantic, de aceea a devenit una dintre destinatiile preferate ale cuplurilor. Se
Hei! Ma bucur ca te-ai intors la partea a doua din Viziteaza Venetia, orasul de pe ape! Venetia este un oras extrem de romantic, de aceea a devenit una dintre destinatiile preferate ale cuplurilor. Se zice ca trebuie sa te saruti sub fiecare pod pentru a ramane impreuna cu perecha ta pe vecie. Pregatiti-va deci de multi pupici, caci Venetia are aproape 400 de poduri. Gondolierii profita de acest mit si cer in jur de 80€ pentru un tur complet.
Chiar daca nu calatoresti cu perechea, asigura-te ca vei vedea macar cele mai importante poduri din oras. Sunt puncte de interes turistic, si atrag un numar mare de vizitatori, cu un motiv. Sunt extrem de frumoase si cu siguranta iti vor ramane tatuate in suflet. Iata podurile pe care nu trebuie sa le ratezi:
Podul Rialto, Puntea suspinelor, Podul Academiei, Podul Calatrava, Ponte delle Guglie, Ponte della Paglia si Ponte della Liberta.
Ti-am promis in articolul trecut (vezi aici), ca voi reveni cu informatii despre obiectivele turistice. Ca sa vizitezi Venetia, trebuie sa ii intelegi istoria, sa cunosti cele mai semnificative cladiri, si sa descoperi povestile care au facut-o celebra.
5 minute de istorie:
Nu exista date verificabile asupra originii orasului, dar legenda acrediteaza ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al intemeierii sale. Venetia, a fost adapostul unui flux de refugiati, care au abandonat campia padana sub amenintarea mai multor invazii longobarde si hune din nordul Italiei. Pe mlastinile instabile ale lagunei, oamenii si-au construit adaposturi, si au trait din pescuit si din comertul cu sare. Dar tocmai acest neajuns, al unei pozitii geografice nefaste agriculturii, avea sa ridice Venetia. Pozitia geografica, i-a impins pe venetieni sa ajunga mari navigatori. In plus, orasul era greu de cucerit pe mare, caci putine corabii ale vremii puteau naviga in marea de mica adancime din jurul Venetiei.
Odata cu sosirea patriarhului Paulinus din Aquileia in Grado, in anul 568, se pun bazele unei organizari locale. In 697 se infiinteaza oficiul de doge. Dogele era ales pe viata, dar, in special in primele secole de existenta a comunitatii, acesta era adesea constrans sa renunte la propriul mandat ca urmare a unor rezultate nesatisfacatoare ale propriului guvern.
Comertul naval si chiar pirateria practicate de venetieni in aceasta perioada, pun bazele ascensiunii economice a orasului. Cele mai importante obiecte ale comertului erau articolele de lux din orient si sclavii adusi din Dalmatia.
Insa prestigiul localitatii a crescut foarte mult odata cu aducerea moastelor evanghelistului Marcu din Alexandria, in anul 828. Legenda ne spune ca relicvele i-au fost inmanate dogelui Giustiniano Partecipazio (827-29), sub al carui patronat s-a cladit prima biserica, de lemn, inchinata evanghelistului. Din pacate, acest lacas a fost distrus in incendiu din 976, odata cu palatul dogal.
Prin cucerirea Dalmatiei (998-1001), Venetia devine o supraputere a marii Adriatice, iar victoria asupra piratilor dalmati va fi comemorata incepand cu sarbatoarea inaltarii din 1177 drept o „nunta a dogelui cu marea” (Sposalizio del Mar).
Cladiri:
In Piata San Marco, cladirile pastreaza istoria vie. Iata cele mai importante cladiri ale Venetiei din Piata San Marco si nu numai:
Palatul Dogilor
Palatul este nu doar o capodopera a arhitecturii gotice, dar este inima si simbolul orasului. Venetia inseamna Palatul Dogilor! Palatul era resedinta Dogilor si sediul Magistraturii venetiene. Vei descoperi aici istoria si cultura civilizatiei venetiene, de la origini: dogii timpurii, arhitectura secolului al XIV-lea, o serie de renovari din secolul al XV-lea, ce a insemnat incendiul din 1577, precum si inchisorile. Vezi cum trecerea timpului a modificat arhitectura cladirii. Aici vei petrece un timp extraordinar, si capodoperele artistilor care au lucrat aici de-a lungul secolelor te vor fermeca.
Actualul palat dateaza din 1340 si a gazduit dogii pana in anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii, legislative, executive si judiciare, toate acestea fiind manipulate de catre doge.
Turnul cu Ceas
Turnul cu ceasul sau astronomic, o capodopera a tehnologiei si a ingineriei, formeaza o parte esentiala a imaginii Venetiei. De mai bine de cinci sute de ani, a marcat viata, istoria si perpetuarea trecerii timpului in oras. (veneziaunica.it)
Turnul cu Ceas, este unul dintre cele mai renumite repere arhitecturale ale Venetiei, si una dintre cele mai originale constructii ale arhitecturii renascentiste venetiene timpurii. Este fata orasului dinspre mare, si are o functionalitate urbana deosebita: scaunele puterii politice si religioase; spatiile ceremoniale si zonele de activitate economica.
Camerele Monumentale ale Bibliotecii Marciana (St.Mark’s Square Museums)
Biblioteca a fost proiectata de Jacopo Sansovino si construita si decorata intre 1537 si 1560, la comanda Procuratorilor din San Marco. A fost construita pentru a oferi o casa demna codexurilor grecesti si latine donate Republicii Venetia de catre Cardinalul Bessarione in 1468. Astazi, impreuna cu Zecca, fosta Monetarie este o parte a Bibliotecii Nazionale Marciana, si gazduieste salile de lectura. Biblioteca pastreaza manuscrise pretioase, cum ar fi Harta Breviario Grimani din secolul al XVI-lea si Harta lumii Fra Mauro, precum si carti antice, inclusiv cele ale lui Aldo Manuzio.
Cà Rezzonico – 18th century Venice Museum
Museo Correr (St.Mark’s Square Museums)
Palatul a fost construit in zona ocupata anterior de biserica San Geminiano. Odinioara palatul gazduia birourile si resedintele unora dintre cei mai importanti oficiali ai Republicii Venetiene. Arhitectura, decoratiunile, frescele si mobilierul in stil neo-clasic, ofera exemple semnificative ale culturii si limbajului acestei perioade istorice.
Ele dau marturie … vointei de a introduce o noua era in istoria Venetiei, reprezentata in mod emblematic de acest palat modern al regilor si imparatilor.
Mai multe informatii despre muzee, precum programul si tarifele de intrare, gasesti aici!
Casanova:
Marco Polo
Marco Polo, este un alt personaj reprezentativ al Venetiei. Este un celebru comerciant, explorator si scriitor, nascut in Venetia in 1254. A devenit celebru pentru calatoria lui in China. Cartea Livre des merveilles du monde, in care a descris europenilor bogatia si marimea mare a Chinei, capitala ei din Peking, si alte orase si tari asiatice, i-au adus faima. Desi nu a fost primul european care a fost in China, el a fost primul care a lasat o cronica detaliata despre experienta lui. Cartea lui Maro Polo l-a inspirat pe Cristofor Columb si alti exploratori.
Descopera mancarea locala
Ca orice oras aflat langa mare, Venetia are peparate traditionale ce contin fructe de mare. Dar desigur ca au si preparate care contin legume, retete ce vin din insule, cum este Anghinarea de pe insula Sant’Erasmo. Descopera aici cele mai celebre retete venetiene!!!
Internet
Orasul este plin de puncte de internet. Aceste locuri sunt de obicei vanate de studenti si turisti. Rezidentii au conexiune gratuita la internet prin reteaua Wi-Fi a orasului. Daca esti vizitator poti cumpara acces prin acest site.
Descopera dialectul venetian.
Sa ne distram putin incercand sa invatam cateva cuvinte din dialectul venetian. Vei surprinde placut localnicii si tu vei ramane cu amintiri memorabile. Gasesti aici o lista cu cele mai uzuale cuvinte.
Bine de stiut!
- Daca vizitezi Venetia trebuie sa cunosti cateva reguli. Le gasesti aici. Un comportament neadecvat va atrage dupa el sanctiuni. Respecta orasul si cultura venetienilor!
- Afla mai multe despre Acqua Alta si prognozele ei aici.
- Informatii despre transportul public, transfer la aeroport, muzee si biserici, precum si cele mai bune oferte gasesti aici.