ridurile

Ridurile – cauze și tratament

Toată lumea dorește să îți conserve aspectul tineresc. Teama de a îmbătrâni prea repede, teama de riduri, devine pentru multe femei o adevărată obsesie încă de la primul rid, chiar dacă acesta este doar un

Toată lumea dorește să îți conserve aspectul tineresc. Teama de a îmbătrâni prea repede, teama de riduri, devine pentru multe femei o adevărată obsesie încă de la primul rid, chiar dacă acesta este doar un rid de expresie. ridurile

Ce sunt ridurile și cum se formează ele?

Sub pielea obrazului există numeroși mușchi mici, numiți mușchii mimicii sau mușchii pieloși ( poartă acest nume deoarece unul dintre cele două capete ale acestora este fixat pe piele). Contracția acestor mușchi, sub influența sistemului nervos, permite exteriorizarea stărilor psihice precum: veselie, supărare, tristețe, etc. Prin contracția acestor mușchi se formează o cută, orientată perpendicular pe direcția tracțiunii. După încetarea contracției, datorită elasticității și a tendoanelor mușchiului, pielea va reveni la poziția inițială.

Cu vârsta pielea își pierde din elasticitate și nu mai poate reveni la poziția inițială. Aceasta rămâne pliată, fapt ce are drept urmare apariția ridurilor.

Tipuri de ridurile

Ridurile pot fi împărțite în:

  • riduri de plisare (încrețire) – pliurile de la nas la buze, pliurile gâtului și ale frunții;
  • riduri de lăsare (prăbușire, surpare) – ridurile laba gâștei, a comisurilor buzelor (gurii), obrajilor, pleoapelor inferioare, bărbiei, gâtului. Aceste riduri se pot ameliora prin tratament.

De obicei, ridurile apar într-o anumită ordine. Întâi apar ridurile verticale și orinzontale ale frunții, urmează ridurile de la ochi (laba gâștei), apoi cutele care pornesc de la nas spre comisura buzelor (ca două paranteze). Pe măsură ce înaintăm în vârstă se vor rida pleaoapele, iar deasupra buzei superioare apar ridurile verticale.

dar ridurile nu apar numai la persoanele înaintate în vârsta. Persoanele tinere nu sunt scutite de acest neajuns, mai ales cele cu pielea uscată sau sensibilă. În acest caz, ridurile fine se pot transforma în adevărate riduri dacă nu se iau măsuri de protejare, tonifiere sau hrănire a pielii.

Nu gtrebuie să omitem faptul că un rid adânc, indiferent de cauza care l-a generat, poate fi atenuat dar nu înlăturat deficitiv. De aceea, în acest caz, mai mult ca în altele, măsurile de prevenire se impun neapărat, acestea constituind cel mai important tratament al ridurilor. Prevenirea formării ridurilor este indicat să înceapă încă din adolescență, mai ales dacă pielea este sensibilă, uscată, deshidratată, deoarece în acest mod aparișia lor va fi întârziată, cât mai mult posibil.

Produsele folosite joacă un rol esențial, de aceea, voi insista asupra faptului că nu orice produs ni se potrivește , chiar dacă acesta este de cea mai bună calitate. Alegerea produselor cosmetice trebuie făcută în funcție de caracteristicile tenului fiecăruia, ținând seama că, printre altele, un produs destinat unui ten gras de exemplu, poate cauza multe neajunsuri unui ten uscat.

Cauze care contribuie la apariția ridurilor:

Cauzele care pot genera apariția ridurilor sunt multiple, însă voi trece în revistă doar câteva dintre acestea:

  • contractarea exagerată, inutilă, repetată a mușchilor feței – duce în timp la formarea ridurior. Regiunile care se ridează mai întâi sunt ochii, nasul, gura, fruntea și bărbia, deoarece mușchii respectivi sunt solicitați mai frecvent. Unele stări sufletești precum tristețea, dacă se repetă des, pot favoriza apariția pe față a unor cute adânci, de cele mai multe ori definitive, în timp ce starea de veselie nu aduce asemenea efecte. Aceasta se întâmplă deoarece în timpul râsului sunt activați doar 13 mușchi, spre deosebire de stările depresive când sunt acționaiți aproximativ 60 de mușchi. Trebuie să amintim faptul că râsul spontan activează circulația sângelui contribuind la o mai bună hrănire a pielii. Ridurile produse prin contracturile excesive ale mușchilor feței, deci prin exagerarea mimicii poartă denumirea de riduri de expresie.
  • expunerea nerațională la soare face ca pielea să se deshidrateze, să se cojească, să se usuce, devenind lipsită de suplețe și aspră, fapt ce favorizează apariția ridurilor. Nu uitați să vă expuneți la soare într-un mod rațional, începând cu câteva minute și ajungând la maximum două ore.
  • lumina prea puternică face ca ochii să se strângă, ceea ce duce cu timpul la formarea unor cute (laba gâștei). Putem preveni acest lucru ușor, purtând ochelari de soare cu lentile de bună calitate.
  • slăbirea, dacă are loc rapid, va fi urmată de apariția ridurilor.grăsimea reprezintă un dublu suport , plastic și elastic, pentru piele, aceasta dând feței și corpului rotunjimile estetice caracteristice în special sexului feminin. Când grăsimea subcutanată dispare în urma unei slăbiri excesive, dispare implicit și suportul care menține netezimea pielii. Dacă totuși suntem nevoiți să ne micșorăm greutatea, acest lucru îl vom face treptat, sub control medical, deoarece pielea lipsită în mod rapid și nerașional de suportul ei, grăsimea, se va deplasa formând riduri, oferind un aspect bătrânicios.
  • cititul la lumină slabă poate provoca de asemenea riduri. În timpul orelor de muncă la birou sau acasă, sursa de lumină va trebui să fie așezată în așa fel încât să lumineze locul de muncă din partea stângă.
  • factorii meteorologici (soare, vânt, frig, umiditate, căldură sau variații de temperatură) la care putem adăuga și poluarea atmosferică, au o acțiune categorică asupra tenului.Prima condiție pentru menținerea tenului într-o stare de sănătate perfectă este protejarea acestuia împotriva factorilor atmosferici.
  • Modul defectuos de viață. Consumul exagerat de alcool, cafea și tutun, nerespectarea orelor de somn sau insomnia, excesele de tot felul și în general o viață dezordonată duc la formarea cearcănelor, apoi a ridurilor pe pleoape, ce dau figurii un aspect obosit.
  • Lipsa îngrijirii sau o îngrijire prost înțeleasă a tenului. Datorită stratului protector de sebum, persoanele cu ten uscat se ridează de timpuriu. Folosirea pe un astfel de ten a produselor destinate tenului gras duce implicit la formarea ridurilor. De aceea, în cazul unui ten uscat, se vor evita săpunul, soluțiile care conțin alcool, soluțiile astringente, glicerina și loțiunile degresante. Glicerina precum și soluțiile puternic degresante le vom evita și în cazul unui ten gras, deoarece prima absoarbe apa din țesuturi, iat=r abuzul de degresante îndepărtează drasticstratul de grăsime de pe piele, supunând astfel glandele sebacee la o activitate sporită.

ridurile

Tratamentul ridurilor

Regula de aur este prevenția, de aceea trebuie conservată tonicitatea pielii. În acest scop se va loționa tenul dimineața și seara cu soluții tonice, sau se va pulveriza cu ape florale ori cu apă minerală.

Pleaopele, precum și regiunea din jurul gurii, vor fi masate cu creme hrănitoare, iar pielea va fi protejată împotriva intemperiilor cu creme ecran.

tenurilor ridate le sunt recomandate creme ce conțin vitamine, produse tisulare, uleiuri diverse, sau chiar hormoni. referitor la acestea din urmă, se va consulta un medic în prealabil.

Rețete antirid preparate în casă:

  • cremă: vitamina A o fiolă, vitamina E 30% o fiolă, vitamina F 30 picături, cremă grasă 50 g.
  • loțiune: 20 de petale de mac sîlbatic, infuzate în 250 ml apă clocotită timp de 15 minute. Se strecoară.
  • mască: 50 g miere de albine cu lăptișor de matcă se freacă cu sucul unei jumătăți de lămâie.
  • mască: 2 linguri făină de secară, cu ulei de măsline și o fiolă lăptișor de matcă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.