Cromatica

Este important sa avem cateva cunostinte de cromatica pentru a realiza un machiaj de calitate. Am pregatit pentru tine cateva sfaturi, care speram sa iti fie de ajutor! Teoria culorilor RYB(red-yellow-blue/rosu-galben-albastru) este folosita in pictura,

Este important sa avem cateva cunostinte de cromatica pentru a realiza un machiaj de calitate. Am pregatit pentru tine cateva sfaturi, care speram sa iti fie de ajutor!

Teoria culorilor RYB(red-yellow-blue/rosu-galben-albastru) este folosita in pictura, crearea vestimentatiei, design interior, machiaj si in general, in tot ce tine de arta. Cercul cromatic, o creatie a lui Johannes Itten, ne va ajuta sa intelegem mai usor aceasta teorie. Cercul cromatic mai este supranumit si roata culorilor sau steaua culorilor.

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Nu sunt create prin combinarea altor culori si au cel mai inalt grad de stralucire. Plecand de la ele se pot obtine toate celelalte culori. Putem obtine toate nuantele existente in natura, prin combinarea acestora in diferite proportii, dar si cu ajutorul nonculorilor.

Culorile secundare se obtin prin combinarea celor primare in proportii egale, doua cate doua. Astfel:

  • ROSU+GALBEN= ORANJ (PORTOCALIU)         
  • GALBEN+ALBASTRU= VERDE
  • ALBASTRU+ROSU= VIOLET

Culorile tertiale, sunt acele culori obtinute prin combinarea unei culori primare si a unei culori secundare alaturate:

  • ROSU+ORANJ= ORANJ-ROSCAT
  • ROSU+VIOLET= VIOLET-ROSCAT
  • ALBASTRU+VIOLET= INDIGO
  • ALBASTRU+VERDE= TURCOAZ
  • GALBEN+VERDE= VERDE-GALBUI
  • GALBEN+ORANJ= ORANJ-GALBUI (AURIU)

Sursa: https://atelierezoetno.wordpress.com/2012/11/08/cum-ne-ajuta-teoria-culorilor-in-procesul-de-creatie/

 

Acestea sunt cele 12 culori care formeaza cercul cromatic, numite si culori pure.

Culorile acromatice: ALB, NEGRU, GRI

Albul si negrul nu se gasesc in natura in forma pura. Griul, se obtine prin combinarea albului cu negru in diferite proportii.

Acest set de culori este modelul standard pentru “smokey eye” si se potriveste cromatic tuturor. Culorile acromatice (nonculorile) se pot adauga oricarei combinatii cromatice.

 

Scheme de culori:

Machiajul monocromatic: acest tip de machiaj este realizat dintr-o singura culoare, cu variatii de luminozitate si intunecime.

sursa: https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjC_qfxvvrbAhVM6aQKHU95AKgQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F142496775689254147%2F&psig=AOvVaw110mHSnK0Or5aVBsQPnL0m&ust=1530417302895192

 

 

 

Machiajul analog: la realizarea lui se folosesc culori care sunt una langa alta in roata culorilor.

sursa: https://www.therugseller.co.uk/blogwp/room-colour-can-affect-mood-10738

 

 

Machiajul triadic: este efectuat din culori care se gasesc in centrul cromatic la distante egale.

 

sursa: https://siudy.net/triadic-color-wheel/triadic-color-wheel-by-sherry-green-on-colour-pinterest-s-interior-decorating-with-cool-hues-u-tones-interior-triadic-color-wheel-decorating-jpg/

 

 

Machiajul tetradic: efectuat cu oricare patru culori care sunt duble complementare in schema culorilor. (ex: galben+violet si albastru+portocaliu)..

sursa: https://www.google.ro/search?q=tetradic+wheel&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwips8uPwPrbAhXB0qQKHR8LBAYQ_AUICigB&biw=1366&bih=635#imgrc=iw-uwT2uihKTcM:

 

 

Machiajul complementar: realizat cu doua culori care sunt in opozitie una cu cealalta.  Culorile complementare se intensifica daca sunt puse una langa alta si se neutralizeaza daca sunt puse una peste alta.

sursa: https://www.cbpofarizonainc.com/complementary-paint-schemes/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.