Ordinea aplicării produselor în vederea machierii trebuie să fie următoarea: demachierea, folosirea loțiunii, uscarea, aplicarea cremei de bază, aplicarea fondurilor de ten, rectificarea defectelor prin aplicarea fardului anticearcăn și a fardului corector, aplicarea fardului de
Ordinea aplicării produselor în vederea machierii trebuie să fie următoarea:
- demachierea,
- folosirea loțiunii,
- uscarea,
- aplicarea cremei de bază,
- aplicarea fondurilor de ten,
- rectificarea defectelor prin aplicarea fardului anticearcăn și a fardului corector,
- aplicarea fardului de față,
- aplicarea pudrei și scoaterea surplusului cu peria,
- aplicarea fardului de față în cazul fardului compact,
- perierea sprâncenelor,
- desenarea sprâncenelor,
- aplicarea fardului de pleoape,
- aplicarea rimelului,
- desenarea conturului de ochi,
- conturul buzelor,
- aplicarea rujului de buze,
- lacul de buze.
Să luăm fiecare produs în parte.
Demachiantul poate fi sub formă de cremă, lapte sau loțiune demachiantă detergentă. Alegerea unei forme sau a alteia se face potrivit tenului fiecărei femei.
Crema de bază este o cremă de protecție, care are ca scop, când este întrebuințată fără machiaj ulterior, să protejeze epiderma, să rețină și să evite pătrunderea prafului și a altor impurități, să apere de intemperii.
Loțiunea din plante când servește ca bază de machiaj formează o peliculă fină care izolează pielea de produsele colorate și face să adere fardurile. Trebuie să fie o cremă fină, nu prea grasă, hidratantă, care se poate întinde ușor. Loțiunea trebuie să fie și ea adecvată tipului de ten. Pentru un ten uscat alegeți o loțiune pe bază de plante: mușețel, tei, nalbă etc. Pentru un ten normal veți alege o loțiune de rozmarin, iar pentru un ten gras, o loțiune camforată sau pe bază de portocale.
Fondul de ten există sub trei forme: cremă, compact și fluid.
Fondul de ten cremă se aplică pe față, cu mâna. Repartiția este următoarea:
- pe gât: 3 pastile,
- pe bărbie 2,
- pe obraji, 3 în fiecare parte, în formă de triunghi,
- pe buza superioară 1 pastilă,
- pe nas 1 pastilă, de fiecare parte,
- pe frunte 2 sau 3 pastile.
Fondul de ten se întinde ușor, fără frecare, pentru a nu irita pielea. Buzele, gâtul, pleoapele, fața vor fi acoperite de un strat omogen. Estompați bine la rădăcina părului, astfel încât să nu rămână fond de ten la implantația lui.
Când întindeți fondul de ten pe nas, mișcarea trebuie făcută de la aripile nasului spre vârf, pentru a evita depozitarea inestetică. Dacă șanțul naso-labial (de la nas la buze) este adâncit, atunci umflați obrazul, ca să puteți omogeniza produsul. Aplicați în general o cantitate mică de fond, iar dacă mai este nevoie, adăugați. Se zice că fondul de ten trebuie aplicat de un om zgârcit și pudra de un om generos.
Corect aplicat, omogenizat cu grijă, fondul de ten trebuie să dea impresia unei “a doua piele”, cît se poate de invizibil și de natural.
Fondul de ten care se prezintă ca o pudră compactă se aplică pe față cu un burete umed.
Fondul de ten fluid se aplică simplu, punctând fața și gâtul cu produsul respectiv și întinzând cu mâna.
Fardul anticearcăn este un fond de ten alb, cu putere mare de acoperire, care se întrebuințează dacă aveți cearcăne. Acesta va fi aplicat pe cearcăn, în semilună și foarte bine estompat.
Fardul corector este tot un fond de ten, de o culoarea foarte închisă. Rectificările cu ajutorul fondului de ten urmăresc apropierea de tipul ideal, adică de cel oval.
Fardul de față există sub formă de pudră, cremă sau compact. Când este cremă, se aplică pe fondul de ten, sub pudră. Sub formă compactă și pudră, se aplică peste pudră, cu o pensulă mai lată și se estompează cu o bucățică de vată înmuiată în pudra de față.
Reguli pentru aplicarea fardului de față
- Fardul de față nu trebuie să atragă atenția printr-o suprafață prea mare sau un colorit prea viu.
- Acesta nu trebuie să prezinte limite nete; limita de separare între fond și fard trebuie să fie invizibilă.
- Nu trebuie să apară ca un punct colorat pe obraz, ci doar să dea un accent tonic machiajului.
- culoarea fardului de față trebuie să fie mult mai deschisă decât cea a rujului de buze, dar în aceeași armonie.
Pudra se va alege în aceeași nuanță cu fondu de ten, sau într-o nuanță mai deschisă. Poți aplica pudra cu ajutorul unui dreptunghi fabricat dintr-un strat subțire de vată. Pe dreptunghi se pune puțină pudră, după care se împăturește și se aplică. Pudra este utilă nu numai pentru a da un aspect catifelat sau pentru a acoperi eventuale defecte ale pielii, ea are și o acțiune izolantă. Aceasta formează pe piele un ecran protector contra intemperiilor și a impurităților. Aici veți găsi 12 reguli pentru aplicarea pudrei.
Fardul de ochi se găsește sub diverse forme precum: pudră, compact, copt, cremos, stick, creion. Poți alege farduri mate, cu sidef sau glitter.
Creionul dermatograf trebuie ales în funcție de culoarea părului, și se găsește în diverse nuanțe.
Rimelul se găsește compact sau pastă. Culoarea va fi aleasă în funcție de culoarea părului și a irisului. În general se aplică numai pe genele superioare.
Tușul (eye-liner) sau fardul destinat conturului ochilor, se găsește sub formă lichidă sau compactă și se întrebuințează la conturarea ochilor, aplicându-se cu o pensulă foarte fină. Aplicarea lui cere o oarecare îndemânare care se câștigă în timp.
Creionul de contur pentru buze este un creion mai moale, mai gras, cu care se conturează buzele. Este indicat ca acesta să fie de culoare mai închisă decât rujul de pe buze, dar în aceeași gamă.
Rujul de buze trebuie ales cu atenție, căci dă nota finală a unui machiaj reușit.
Lacul de buze este o pastă translucidă, care se aplica deasupra rujului, cu scopul de a-i da strălucire.