spălatul părului

Spălatul părului

Un păr proaspăt spalat, dar bine spălat, chiar dacă nu este de o calitate excepțională , va căpăta un aspect plăcut.  Textura, culoarea și strălucirea acestuia vor fi puse în valoare. Există încă persoane care

Un păr proaspăt spalat, dar bine spălat, chiar dacă nu este de o calitate excepțională , va căpăta un aspect plăcut.  Textura, culoarea și strălucirea acestuia vor fi puse în valoare. Există încă persoane care au credința că spălatul des al părului este dăunător. Nu ne putem da seama, de ce ar crede totuși cineva că un păr prăfuit, îmbâcsit și cu pielea capului asfixiată de sebum și impurități sunt garanții de sănătate.

Un păr spălat des este mai suplu, mai maleabil, și mai ușor de coafat.

Spălatul des nu are cum să fie nesănătos, nocive pot fi în schimb metodele de spălat, sau produsele folosite, dacă nu sunt adecvate calității părului.  Frecvența aproximativă de spălare a părului este o dată pe săptămână pentru părul gras și la 8-10 zile pentru cel uscat. Desigur, părul se va spăla și mai des dacă este nevoie.

Părul spălat și periat regulat nu poate ajunge foarte murdar, astfel spălatul va fi executat rapid.

Spălatul părului

Părul se va șampona de două ori. Șamponul se va aplica pe pielea capului și, cu vârful degetelor, dar nu cu unghiile, se va freca rapid. Pielea capului este încărcată de impurități și de sebum, deci aceasta are nevoie să fie spălată, nu părul. După o fricționare rapidă, se va repartiza șamponul pe păr și se va continua fricționarea. Limpeziți apoi părul abundent.

Cu ce spălam părul?

Părul desigur, se va spăla cu apă și cu șampon.

Se știe din bătrâni că apa de ploaie este ideală pentru spălatul părului. Aceasta ar trebui folosită măcar la limpezit.  Dacă dumneavoastră nu aveți însă condiții de a colecta apa de ploaie, o puteți înlocui cu 1L de apă minerală (Borsec, Biborțeni, etc).

Spălarea se va face cu apă caldă, prima limpezire cu apă călduță, a doua cu rece. Procedeul nu prezintă pericol. Pe piață există o gamă largă de șampoane pentru spălatul părului. Acestea conțin substanțe care au ca scop înlăturarea impurităților, combinate cu altele destinate să dea părului luciu și suplețe (lanolină, lecitină etc).

Oricare ar fi șamponul, ales adecvat tipului de păr, acesta nu doar curăță, dar joacă și un rol de tratament.

Folosirea șampoanelor în cazuri speciale

Pentru părul uscat, faceți înainte de spălat o baie de ulei. Încălziți ulei de măsline sau de porumb la o temperatură de 37-38°. Aplicați apoi uleiul cu un tampon de vată pe pielea capului, pe cărări, iar apoi repartizați pe păr. Înmuiați în apă foarte caldă două prosoape (de sacrificiu). Scoateți din apă un prosop, stoarceși-l și aplicați-l cald pe păr, ca un turban.Cînd simțiți ca a început să se răcească, înmuiați-l iarăși în apă caldă și faceți apel la celălalt prosop. Operațiunea va fi repetată de mai multe ori. La schimbarea prosopului, va trebui să lucrați rapid pentru a împiedica răcirea pielii capului. Spălați apoi părul cu un șampon bun și limpeziți cu multă apă.

Pentru părul deteriorat, uscat, se recomandă un șampon de ouă (îl găsiți în comerț). Spălarea directă cu ou prezintă un dezavantaj: oul se lipește de firul de păr, este greu de înlăturat, iar dacă rămân particule între două spălări, acestea se alterează, efectele putând fi nocive. Vă vom prezenta totuși o metodă după profesorul doctor Sebourand (dermatolog celebru), care vă va ajuta să pregătiți în casă o rețetă indicată atunci când nu veți găsi în comerț produsele dorite.

  • bateți într-un vas puțin încălzit două gălbenușuri de ou, împreună cu un pahar de apă foarte caldă ( dar nu fiartă). Amestecul va fi trecut printr-o sită. Înmuiați în lichidul obținut un burețet și frecați cu el pielea capului. Buretele favorizează emulsionarea. Faceți aceastî operație de 3 ori, limpezind de fiecare dată cu multă apă.

Șampoanele colorante

Șamponul colorant, este un șampon de calitate bună, căruia i s-a adăugat un decolorant ușor (pentru nuanțele deschise), sau un colorant derivat din anilină. Scopul acestora este să dea părului o nuanță mai vie și mai strălucitoare.

Culoarea nu se fixează în firul de păr ca la vopsit, aceasta doar acoperă firul de păr cu un film subțire, colorant. Această peliculă nu pătrunde în firul de păr și nu va rezista deci la spălat, ceea ce permite o ușoară schimbare de nuanță de la un spălat la celalalt.

spalatul parului
Hair comb photo created by freepik – www.freepik.com

Masca și balsamul

În prezent pe piață există o gamă largă de tratamente pentru păr sub formă de mască sau balsam. Folosiți întotdeauna produsele așa cum vă este indicat pe prospect. Totuși, când folosim masca de păr și când folosim balsamul.

Balsamul de păr este indicat acelora cu păr fin și subțire, întrucât acesta nu îngrașă părul la fel de mult ca o mască. De asemenea puteți folosi balsam atunci când vreți să vă coafați. Masca de păr vă va face părul mult prea fin, devenind astfel dificil de coafat.  Masca va fi folosită de persoanele cu firul de păr gros, sau acelea persoane cu părul foarte uscat, care au nevoie de mai multă hidratare.

După spălare stoarceți bine părul de apă, și aplicați masca sau balsamul. Lăsați să acționeze așa cum este indicat pe ambalaj. De preferat o masca se va lăsa să acționeze timp de douazeci de minute, apoi se va limpezi părul din abundență.

Loțiunile

Industria cosmetică modernă produce pentru îngrijirea părului diferite tipuri de loțiuni.

  • loțiuni degresante: au ca scop curățatrea părului , mai ales cel seboreic, între două spălări;
  • loțiuni tonice sau exitante: indicate persoanelor cărora a început să e cadă părul, sau chiar celor cu păr normal, pentru întreținere. Acestea produc  datorită substanțelor exitante și alcoolului pe care-l conțin o intensă vascularizare a pielii capului, și deci o accelerare a creșterii părului;
  • loțiuni tonice: destinate să acționeze într-o anumită afecțiune (mătreața), datorită substanțelor conținute.

Întrebuințarea loțiunilor, alese cu discernământ, nu pot avea decât efecte favorabile asupra părului, dar ca orice tratament, cere perseverență.  Aplicarea unui produs doar atunci cănd vă aduceți aminte nu este suficientă, acesta trebuie folosit cu regularitate, exact așa cum este indicat pe ambalaj.

Pentru că suntem la capitolul loțiuni, nu putem să nu amintim loțiunea Gerovital H3, produs al prof. dr. Ana Aslan, celebră în lumea întreagă. Aplicașia ei cere un test prealabil și respectarea indicațiilor de pe prospect. Rezultatele strălucite ale acestui produs sunt cunoscute în toată lumea.

Curățatul părului fără spălat

În cazul în care o gripă vă împiedică să vă spălați părul, sau dacă acesta are tendința să se îngrașe repede, puteți recurge la unul din sistemele de curățare uscată.

Puteți folosi un șampon uscat, în comerț există o gamă largă de produse destinate acestui scop. Dacă însă preferați să folosiți produse pregătite în casă, mai jos v-am pregatit căteva sisteme pe care le puteți urma:

  1. Pudrați părul și pielea capului cu sare fină.  Legați-vă capul timp de căteva minute cu un prosop. Înlăturați apoi sarea prin periere.
  2. Pregătiți următoarea compoziție pentru părul foarte gras:
    • 25g – pudră de rădăcină de stânjenel (iris)
    • 25g – pudră de Lycopodium (brădișor)
    • 25g – talc
    • 25g – sulf precipitat
    • 25g – oxid de zinc.

Frecționați pielea capului cu această pudră, periați, pieptenați cu pieptenele des. După aceea, fricționați pielea capului cu un tampon de vată cu spirt.

Sau:

  • 50g – pudră de rădăcină de stânjenel ( iris)
  • 50g –  amidon.

Procedați ca mai sus.

 

În următorul articol vom vorbi despre masajul pielii capului.

V-ar putea interesa și articolul anterior despre perierea corectă a părului, precum și metoda de spălare și întreținere a periilor și pieptenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.