parfum

Totul despre parfum

Parfumul face parte din noi,  este dorință pură, un potențial purtător al imaginației. Coco Chanel spunea că „nu există eleganţă fără parfum. Este accesoriul nevăzut, sublim şi de neuitat. Îţi anunţă sosirea şi îţi prelungeşte

Parfumul face parte din noi,  este dorință pură, un potențial purtător al imaginației. Coco Chanel spunea că „nu există eleganţă fără parfum. Este accesoriul nevăzut, sublim şi de neuitat. Îţi anunţă sosirea şi îţi prelungeşte prezenţa după ce ai plecat.” Acesta definește identitatea feminină, completând armonios personalitatea unei femei.  Indiferent dacă este puternic sau delicat, parfumul este o chestiune extrem de subiectivă. Este accesoriul suprem, acesta reprezintă atingerea finală a stilului unei femei.

Trebuie să vă alegeți parfumul în funcție de personalitatea dumneavoastră, de trăirile sau senzațiile puternice pe care le aveți.  Atunci când vă alegeți parfumul ar trebui să vă lăsață ghidată de intuiție, și nicidecum să alegeți un parfum doar pentru că este la modă, sau este promovat de o anume celebritate. De asemenea, alegerea unui parfum ar trebui să vină întotdeauna însoțită de un examen autocritic foarte riguros. Este extrem de important să găsiți o aromă care să fie în perfectă armonie cu dumneavoastră, cu cine sunteți si cine vreți să fiți. Un parfum ales corect va reprezenta întotdeauna o formă de libertate, vă va oferi curaj și încredere. Un parfum este precum o declarație – o declarație care capturează esența farmecului și senzualității dumneavoastră.

EDC, EDT, EDP & parfum – care este diferența?

Cu siguranță ați întâlnit pe sticla de parfum denumirile mai sus amintite, dar poate nu ați știut exact ce semnificație au. Diferența este destul de simplă și constă în concentrația de ulei de parfum și implicit în persistență. Mai jos veți găsi concentrația de ulei de parfum care se găsește în fiecare variantă:

  • Apă de colonie: 2-5%
  • Apă de toaletă: 6-12%
  • Apă de parfum: 12-15%
  • Parfum: ≥16%

Familii olfactive:

  • floral
  • oriental
  • fresh
  • dulce
  • vanilie
  • fructat
  • lemnos
  • mosc
  • picant

Piramida olfactivă- notele de vârf, mijloc și de bază

Parfumul conține componente individuale împărțite în 3 părți: vârf, mijloc și bază ( sau notele de sus, mijlocii șo joase). Piramida olfactivă, cunoscută și sub numele de piramida în 3 etape, descrie informațiile de bază despre aranjarea notelor în compoziția parfumului, precum și despre eliberarea lor treptată.

 Vârful, mijlocul și baza vor forma un întreg care se armonizează perfect, părțile individuale se completează reciproc și se împletesc mlădios.  De reținut este că după aplicarea pe piele,  mirosul parfumului se va schimba în timpul zilei, datorită eliberării treptate a notelor.

  • Notele de vârf (notele de început): reprezintă prima aromă care se simte din momentul aplicării. Aceste tonuri exterioare creează prima impresie a unui parfum care îți atrage atenția. Prin urmare, producătorii de parfumuri pun un accent deosebit pe notele de varf.  Moleculele ușoare ale substanțelor conținute în notele de varf se evaporă foarte repede și nu mai pot fi resimțite în 15 minute. În notele de vârf sunt deci utilizate uleiurile cele mai volatile precum citrice, fructe sau florale ușoare.
  • Notele de mijloc (notele de inima) se simt după ce notele de vârf au dispărut și persistă până la 4 ore. Aceste note provin din uleiuri mai grele, care sunt eliberate lent și formează cea mai mare parte a amestecului. Notele de mijloc reprezintă așadar inima parfumului și denotă caracterul acestuia. Printre uleiurile care formează notele de bază amintim: florale grase, (lavandă, flori albe precum iasomia/ tuberosa/ gardenia, trandafir, condimentele (semințe, ierburi aromatice, scoarțe, lemnurile mai ușoare, notele dulci, frunzele și rizomii mirositori de la violetă la rădăcina de iris.
  • Notele de bază (notele joase)  reprezintă baza piramidei olfactive, conferă parfumului adâncime și rezistență, având rol în fixarea aromei, încetinind procesul de evaporare al notelor mai ușoare.  Ingredientele utilizate sunt astfel selectate încât să fie în armonie cu componentele parfumului.  Cele mai utilizate ingrediente aromate care apar în baza parfumului sunt rășina, vanilia, moscul, ambra, lemnul de santal și lemnul de cedru. În unele parfumuri se folosesc așa-numitele fixatoare, care pot dubla durata parfumului.

Există și parfumuri cu așa-numita compoziție liniară. Parfumul lor rămâne același după aplicarea pe piele și nu se schimbă în timp.

Este interesant faptul că mirosul aceluiași parfum diferă când este aplicat de la o persoană  la alta. Acest lucru se datorează faptului că fiecare persoană are mirosul său specific, ce depinde de proprietăţile pielii sale, de regimul alimentar si de obiceiurile de viaţă.  De aceea cumpărarea unui parfum este un lucru cât se poate de personal.

her story

Reguli de alegere a parfumului

Parfumul trebuie să fie sublim, dar discret, în aplicarea parfumului folosindu-se principiul – mai puțin este întotdeauna mai mult. O femeie elegantă știe că este de preferat ca pe parcursul zilei să folosească apă de toaletă sau apă de colonie, pentru a nu îi deranja pe cei din jur. Parfumul se va folosi numai pentru ocaziile speciale.

Nu în ultimul rând trebuie să știți că parfumul se va alege în funcție de sezon. În zilele calde de vară veți putea opta pentru parfumuri cu miresme proaspete, citrice sau florale, precum și derivate ale acestora. În sezonul rece puteți alege un parfum cu note orientale, însă această regulă nu reprezintă neapărat o obligativitate. Alegerea dumneavoastră ar trebui să depindă de gust, precum și de modul de viață.

Cum se aplică parfumul?

Este de preferat să aplicați parfumul pe zonele în care pielea este puternic vascularizată, precum gât sau încheieturi, unde pielea este mai caldă, pentru a facilita parfumului să se dezvolte pe deplin. Puteți aplica parfumul pe păr, pulverizând deasupra capului, sau pe peria de păr. Desigur, locurile în care aplicați parfum țin de preferințele personale.

Nu se recomandă să aplicați parfum pe hainele din materialele naturale și blănuri, pe haine de culoare albă, sau articole de îmbrăcăminte din material subțire cum ar fi mătasea naturală.

Îngrijirea parfumului

Depozitarea incorectă a parfumului poate duce la schimbarea mirosului acestuia sau chiar la estomparea sa. Dacă parfumul este păstrat cu grijă, acesta nu își va schimba proprietățile după deschidere și se va menține câțiva ani. Cum depozităm corect un parfum?

  • păstrați parfumul ferit de o sursă directă de căldură – cu cât este mai întunecat spațiul de depozitare, cu atât parfumul se va menține mai bine.
  • nu țineți parfumul în căldură – căldura poate descompune legăturile chimice din compoziție. Este de preferat să păstrați parfumul la temperaturi mai mici de 20 °C.
  • evitați condițiile de umiditate – umiditatea excesivă poate de asemenea descompune ingredientele din parfum. Nu este deci indicat să depozitați parfumul în baie, pentru că atunci când faceși duș se formează abur. Depozitarea în baie este acceptabilă doar în cazul în care există un dulăpior complet ferit de abur. De altfel, cel mai sigur e să păstrați parfumul în cameră.

Doamnelor, un bărbat nu-și va aminti niciodată geanta de mână, dar își va aminti parfumul.

De Olivier CREED

 

Sursă imagine:

Vintage photo created by marymarkevich – www.freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.