denim

Denim

Blugii nu au avut parte de la inceput de admiratia tuturor. Au fost initial folositi ca imbracaminte de lucru pentru marinari, mineri si cowboy. Istoria lor incepe acum mai bine de 500 de ani in

Blugii nu au avut parte de la inceput de admiratia tuturor. Au fost initial folositi ca imbracaminte de lucru pentru marinari, mineri si cowboy. Istoria lor incepe acum mai bine de 500 de ani in Italia, la Genova. Blue-jeans vine din sintagma franceza „bleu de Genes”, in traducere „albastru de Genova”, o tesatura din lana si bumbac. Materialul denim, din care sunt confectionati blugii, apare in Franta sfarsitului de secol XVI. Aici era folosita o tesatura denumita „serge de Nîmes”, adica „stofa din orasul Nîmes”. Acest material a aparut dintr-o greseala, francezii vrand sa imite serjul, un material italian.  Diferenta semnificativa dintre ele este ca denimul este tesut dintr-un fir colorat si unul alb, iar jeans din doua fire de aceeasi culoare.

 

Levi Strauss, un negustor evreu din Germania, ajunge in 1847 in New York, unde fratele sau vitreg facea afaceri cu tesaturi si haine. Jacob Davis, un croitor evreu din Letonia era unul dintre colaboratorii lui Levi Strauss. El a adaugat in anul 1872 niste tinte metalice la buzunarele acestor pantaloni pentru mai multă rezistenta. Levi Strauss si Jacob Davis si-au brevetat produsul pe data de 20 mai 1873. Aceasta est data oficiala de nastere a pantalonilor blugi.

 

Blugii devin populari printre tineri incepand cu anii 1950, cand vedete ca James Dean, Marlon Brando si Elvis Presley au promovat acest tip de imbracaminte.

Blugii au devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale subculturii pop si hippy incepand cu anii 1960. Aceasta este perioada in care blugii au suferit cele mai multe schimbari: evazati, pictati sau brodati, rupti, sau avand avand adaosuri de flori, panglici colorate sau mesaje antirazboi.

Specialistii indica Japonia drept tara cu cea mai buna calitate a denimului, in ciuda faptului ca acolo cererea pentru denim esta cu mult mai scazuta decat in alte parti ale lumii. La nivel global, cifrele spun ca 39% din productia de blugi se cumpara in SUA, in timp ce doar 10% in Japonia si Coreea.

 

Denimul este atat de iubit incat a fost folosit si la fabricarea altor piese vestimentare. Fie ca vorbim de fuste, rochii sau jachete, cizme sau genti, curele sau  alte accesorii, trebuie sa recunoastem ca denimul a intrat rapid in inimile noastre si va ramane acolo pentru totdeauna!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.