Bună dragele mele gospodine! Mă bucur că v-ați reîntors pe blogul meu. Astăzi vă voi arăta cum fac eu cozonacul. Începem? Ingrediente pentru aluat: 1 kg de făină pentru cozonac; 50 g drojdie proaspătă; 300
Bună dragele mele gospodine! Mă bucur că v-ați reîntors pe blogul meu. Astăzi vă voi arăta cum fac eu cozonacul. Începem?
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de făină pentru cozonac;
- 50 g drojdie proaspătă;
- 300 g zahăr;
- 250 g unt;
- 8 gălbenușuri;
- 500 ml lapte;
- 1 linguriță sare;
- Coajă rasă de lămâie și portocală;
- Zahăr vanilat și esență de rom;
Ingrediente pentru cremă:
- 400 g miez de nucă macinată;
- 4 linguri cacao;
- 8 albușuri;
- 150 g zahăr.
- Esență de rom;
- Rahat cubulețe.
Separat vom avea nevoie de 1-2 gălbenușuri de ou pentru uns cozonacul.
Mod de preparare:
Pentru început vom prepara maiaua. Pentru asta va trebui să pui drojdia într-un castron și să o mărunțești bine cu o furculiță. Peste drojdie pune o lingură de zahăr și amestecă-le. Adaugă apoi 5 linguri de lapte călduț și două linguri de făină. Amestecă bine toate ingredientele și lăsă maiaua să crească până ce volumul se dublează.
Încălzește laptele cât să nu te frigă la mână. Peste laptele călduț adăugăm zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, 3 plicuri de zahăr vanilat și jumătate de sticluță esență de rom (cam 20 ml). Amestecă până ce zahărul se topește.
Topește apoi untul, și se amestecă gălbenușurile cu o linguriță de sare. Sarea va intensifica atât culoarea gălbenușurilor, cât și gustul de dulce al cozonacului.
Când maiaua a crescut poți începe frământarea aluatului. Peste făina cernută pune maiaua, laptele cald pregătit mai înainte și amestecă până se încorporează ingredientele. Adaugă gălbenușurile treptat, apoi untul, puțin câte puțin, până ce acesta se termină.
Timp frământat: aproximativ 15-20 de minute.
De reținut este că la această rețetă aluatul iese puțin mai moale, așa că nu te speria dacă nu are consistența obișnuită. Acoperă aluatul cu o folie alimentară, și lasă-l la dospit pentru o oră sau două, până ce își dublează volumul.
Îmbracă formele de cozonac cu hârtie de copt. Din această rețetă ies doi cozonaci mai mari sau 3 mai mici, în funcție de marimea formelor.
În timp ce aluatul stă la dospit, poți pregăti crema pentru umplutură. Bate albușurile spumă. După ce spuma s-a întărit adaugă treptat zahărul. Cu o spatulă încorporează cu grijă cacaoa în spuma formată din albușuri. Adaugă apoi nuca măcinată. Pune și esență de rom pentru o aroma plăcută.
Când aluatul a crescut, împarte-l în 2 părți egale.
Unge generos cu ulei mâinile și blatul de lucru, pentru ca aluatul să nu se lipească. Ia o parte din aluat și întinde-o pe blatul de lucru. Pune jumătate din cremă și întinde-o pe toată suprafața. Presară apoi cubulețe de rahat peste cremă. La această rețetă aluatul este puțin mai moale, și desi se lucrează mai greu, vă garantez că la final, cozonacul va fi mai afânat, și mult mai gustos. Rulează cu grijă cozonacul și pune-l în formă. Lasă-l 30 de minute să mai crească în forme, apoi unge-l cu gălbenuș de ou, și presară zahăr pe toată suprafața. Mie îmi place să pun câteva jumătăți de nucă pentru decor.
Preîncălzește cuptorul la 160℃ apoi dă cozonacul la cuptor pentru 40-50 de minute. Ca să fii sigur că este bine copt în interior, poți face proba cu scobitoarea, sau cu un băț de frigăruie din lemn.
Cozonacul arată delicious și este foarte afânat. Singurul defect este că se va termina prea repede!