roti curry cartofi

Roti si curry de cartofi

Salut! Astăzi vă port în povești gustoase desprinse din colorata și aromata Indie. O mâncare ușor de făcut și perfectă pentru perioada postului și nu numai. Curry-ul de cartofi este varianta indiană a cartofilor noștri

Salut! Astăzi vă port în povești gustoase desprinse din colorata și aromata Indie. O mâncare ușor de făcut și perfectă pentru perioada postului și nu numai.

Curry-ul de cartofi este varianta indiană a cartofilor noștri țărănești, și este extrem de gustos și ieftin. Servit pe pâinea indiană plată numită roti, acest preparat vegetarian îți va colora zilele de iarnă ce vor veni, prin gustul excelent dat de condimente.

Ingrediente:

Roti:

 • 200 g făină;
 • încă puțină făină pentru lucrat aluatul;
 • 100 ml apă;
 • 2 lingurițe ulei;
 • 1/2 linguriță sare.

Curry de cartofi:

 • 4 cartofi mari;
 • 1 ceapă;
 • 2 roșii coapte bine;
 • 1 linguriță amestec condimente (iarbă de limon, coriandru, ghimbir, usturoi, turmenic – sau te poți juca cu condimentele după bunul plac);
 • 2 lingurițe curry;
 • chili pudră opțional;
 • sare;
 • 1 lingură ulei;
 • pătrunjel (sau coriandru proaspăt dacă aveți).

Sfatul meu este să începi cu prepararea curry-ului de cartofi și apoi să faci roti, ca să le servești călduțe.

Preparare:

Curry de cartofi:

 1. Taie cartofii cuburi mici și pune-i la fiert în apă cu sare. Când sunt fierți strecoară-i și reține 50 ml din apa în care au fiert.
 2. Pune o lingură de ulei în tigaie și călește ceapa tocată până se înmoaie. Adaugă condimentele și mai călește 10 secunde. Adaugă cartofii fierți peste, sărează și amestecă ușor să nu se sfărâme prea tare. Gustă și mai adaugă condimente dacă îți place mai aromat. Adaugă chili pudră dacă vrei să fie mai iute. Lasă 5 minute la călit.
 3. Roșia făcută piure în blender și apa rămasă de la fierberea cartofilor, pune-le peste cartofi și mai lasă 2-3 minute la fiert amestecând foarte ușor. Presară pătrunjel și ia de pe foc.
 4. Pune câte 3-4 linguri de cury de cartofi pe fiecare roti, apoi pliați în jumătate și serviți cât încă sunt călduțe.

Roti:

 1. Amestecă făina cu sarea într-un vas, apoi toarnă apa călduță și cu vârful degetelor amestecă până se leagă aluatul.
 2. Frământă ușor și dacă aluatul se lipește de degete adaugă încet puțină făină până vei obține un aluat elastic care se desprinde de pe degete (asta pentru că făina diferă de la o marcă la alta, de la o țară la alta, necesarul de lichid este ușor diferit).
 3. Adaugă uleiul și frământă aluatul încă 5-7 minute.
 4. Împarte aluatul în 4 și cu mâinile date cu făină formează bile. Trece bilele prin făină și pe masa de lucru presară puțină făină.
 5. Din fiecare bilă întinde foi rotunde, subțirele, precum clătitele. Ai grijă să nu le întinzi prea tare, pentru că la copt se vor găuri.
 6. Într-o tigaie de teflon  încinsă foarte tare, fără ulei, pune foaia de aluat. Focul sub tigaie trebuie să fie aproape la maxim.
  1. Suprafața se usucă rapid, și în scurt timp apar mici bule pe toată foaia. După ce au apărut bulele numără până la 5 și întoarce foaia.
  2. Lasă 10 secunde pe cealaltă parte. Vei observa că bulele se fac puțin mai mari.
  3. Mai întoarce o dată foaia și vei observa că aceasta se umple de aer și se umflă foarte tare. Las-o 10 secunde și e gata.
 7. Repetă cu celelalte 3 foi. Foile se servesc călduțe.

 

Taie cartofii cuburi mici și pune-i la fiert în apă cu sare.

Când sunt fierți strecoară-i și reține 50 ml din apa în care au fiert.

Pune o lingură de ulei în tigaie și călește ceapa tocată până se înmoaie.

Adaugă condimentele și mai călește 10 secunde.

Adaugă cartofii fierți peste, sărează și amestecă ușor să nu se sfărâme prea tare. Gustă și mai adaugă condimente dacă îți place mai aromat. Adaugă chili pudră dacă vrei să fie mai iute. Lasă 5 minute la călit.

Roșia făcută piure în blender și apa rămasă de la fierberea cartofilor, pune-le peste cartofi și mai lasă 2-3 minute la fiert amestecând foarte ușor. Presară pătrunjel și ia de pe foc.

Amestecă făina cu sarea într-un vas, apoi toarnă apa călduță și cu vârful degetelor amestecă până se leagă aluatul.

roti

Frământă ușor și dacă aluatul se lipește de degete adaugă încet puțină făină până vei obține un aluat elastic care se desprinde de pe degete.

Adaugă uleiul și frământă aluatul încă 5-7 minute.

Împarte aluatul în 4 și cu mâinile date cu făină formează bile.

Din fiecare bilă întinde foi rotunde, subțirele. Ai grijă să nu le întinzi prea tare, pentru că la copt se vor găuri.

Într-o tigaie de teflon  încinsă foarte tare, fără ulei, pune foaia de aluat.

Suprafața se usucă rapid, și în scurt timp apar mici bule pe toată foaia. După ce au apărut bulele numără până la 5 și întoarce foaia.

Lasă 10 secunde pe cealaltă parte. Vei observa că bulele se fac puțin mai mari.

Mai întoarce o dată foaia și vei observa că aceasta se umple de aer și se umflă foarte tare. Las-o 10 secunde și e gata.

Pune câte 3-4 linguri de cury de cartofi pe fiecare roti, apoi pliați în jumătate și serviți cât încă sunt călduțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.