Viața așa cum o știm s-a schimbat, și trebuie să ne adaptăm din mers și să ținem pasul cu noi tehnologii, în acest secol al vitezei. Dar dacă tehnologia am îmbrățișat-o rapid, obiceiurile alimentare moderne
Viața așa cum o știm s-a schimbat, și trebuie să ne adaptăm din mers și să ținem pasul cu noi tehnologii, în acest secol al vitezei. Dar dacă tehnologia am îmbrățișat-o rapid, obiceiurile alimentare moderne nu sunt tocmai potrivite pentru organismul nostru. Să nu mai spunem de programul prelungit pe care îl avem la serviciu, traficul intens, precum și stresul și incertitudinea care ating cote maxime, care ne dau organismul peste cap și ne supun organismul unui stres imens. Acest stil de viață haotic, care mai degrabă ne este impus, de cele mai multe ori nu ne permite să adoptăm un stil de viață sănătos. Nu mai avem timp pentru noi, pentru familie, nu mai găsim timp pentru a face sport, sau pentru a ne relaxa. Chiar dacă iubim să avem o viață agitată și ne-am adaptat unui stil de viață alert, trebuie să implementăm un stil de viață sănătos, care să ne ajute corpul să facă față tuturor obstacolelor. Trebuie să ne găsim timp pentru noi, pentru a avea grijă de sănătatea noastră și a celor dragi. Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem. Atâta timp cât avem sănătate putem rezista acestui stil de viață urban, în continuă schimbare, plin de termene limită și stres continuu.
Mai mult ca niciodată avem nevoie acum de soluții care să ne permită să mâncăm controlat caloric, dar dens nutritiv, să ne protejăm și să creștem imunitatea.
Nu am avut niciodată un stil de viață prea haotic, dar nu pot să mă laud nici că am adoptat cel mai sănătos stil de viață. De foarte mulți ani mă confrunt cu o serie de probleme de sănătate care m-au determinat să fac alegeri sănătoase, și să mă informez foarte mult în această direcție. Așa că m-am decis să încep o serie de articole despre nutriție, care sper să vină în ajutorul tuturor celor care caută să își îmbunătățească sănătatea, sau pur și simplu vor să o mențină. De curând m-am alăturat unei comunități minunate, unde găsesc nu doar informații valoroase și certificate despre implementarea corectă a unui stil de viață sănătos, dar aici am găsit susținerea de care aveam nevoie, și întelegerea. Acceptarea!
Secretul unui stil de viață sănătos este simplu: ECHILIBRUL! Orice facem este bine să facem cu măsură, chiar și lucrurile pe care le considerăm corecte, precum sportul.
Voi începe această serie cu un subiect foarte important: micul dejun!
Înainte de toate trebuie să înțelegem că tot ce mâncăm într-o zi se consumă în două moduri:
- pe parcursul zilei: consumăm Proteine, carbohidrați, Grăsimi, Vitamine, Minerale și Apă, pentru a avea energie și a funcționa;
- pe parcursul nopții: nutrienții și apa sunt folosiți pentru a regenera corpul.
De ce este micul dejun important?
Trecerea peste micul dejun afectează sațietatea (senzația de prea plin) precum și starea de vioiciune.
Trecerea peste micul dejun înseamnă pentru organismul nostru că este nevoit să folosească rezervele de nutrienți și apă care le-a folosit și peste noapte. Corpul nu este alimentat, fapt care duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, instalându-se astfel senzația de foame. Drept urmare, ajungem să facem alegeri alimentare nesănătoase, ca de exemplu carbohidrați simpli (pentru a crește nivelul de zahăr din sânge).
Micul dejun la români:
- 3% obișnuiesc să ia micul dejun;
- 13 minute – durata medie a unui mic dejun în timpul săptămânii;
- 17 minute – durata medie în timpul weekendului;
- 37% iau micul dejun neînsoțiți;
- 47%iau micul dejun împreună cu partenerul;
- 18% iau micul dejun împreună cu copii;
- 95% iau micul dejun acasă;
- 4% iau micul dejun la serviciu.
Tipuri de mic dejun obișnuit:
- Mic dejun bogat în carbohidrați;
- Mic dejun bogat în calorii;
- Lipsa micului dejun.
Mic dejun bogat în carbohidrați:
Carbohidrații simpli se transformă repede în glucoză și măresc nivelul de zahăr din sânge. Un mic dejun bogat în carbohidrați crește nivelul de glicemie, obligând astfel pancreasul să secrete activ insulină. Creșterea bruscă a nivelului de insulină, determină scăderea rapidă a glicemiei cu instalarea senzației de foame, iritabilitate, dificultate de concentrare, și tendința de a ronțăi. Acest ciclu se repetă de câteva ori pe zi.
Absența micului dejun:
Absența micului dejun cauzează același ciclu care începe cu scăderea glicemiei.
Efectele unui mic dejun dezechilibrat
Micul dejun bazat pe carbohidrați simpli (mono și dizaharide) sau lipsa acestuia, duc la fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr în sânge. Astfel apare nevoia unor gustări frecvente, incapacitatea de a controla apetitul și de a respecta un regim echilibrat de alimentație. Pe termen lung, acest lucru poate duce la iritabilitate, oboseală, dificultăți de concentrare, dispoziție instabilă, precum și la creșterea nivelului de grăsimi în corp, creșterea în greutate.
Cele patru obiective ale unui mic dejun sănătos:
- Nutriție optimă: restabilirea nutrienților pierduți în timpul nopții pentru regenerarea corpului;
- Nivel de energie optim: asigurarea energiei pentru o nouă zi, prin oferirea de nutrienți esențiali (proteine, carbohidrați sănătoși și grăsimi sănătoase, vitamine și minerale);
- Hidratare optimă: restabilirea nivelului de hidratare pierdut în timpul nopții;
- Asigurarea unui nivel stabil al zahărului în sânge: reduce nevoia de ″ronțăit″ între mese, previne căderile de energie pe parcursul zilei.
De acum nu mai sări peste micul dejun! Alege să mănânci sănătos, astfel încât să oferi corpului tău o nutriție optimă, care să îi asigure nutrienții de care acesta are nevoie.