gluten

Glutenul

Continuăm seria despre nutriție cu un subiect foarte interesant: glutenul. Ce este glutenul? Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale (grâu, orz, secară). Este adesea folosit în panificație ca aditiv deoarece glutenul

Continuăm seria despre nutriție cu un subiect foarte interesant: glutenul.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale (grâu, orz, secară). Este adesea folosit în panificație ca aditiv deoarece glutenul se «ține» de dioxidul de carbon eliberat de drojdie, ajutând la creșterea produselor de panificație. Este acel ceva care face aluatul crescut și pufos.

De asemenea, glutenul mai poate fi găsit și în paste, bere, medicamente, pastă de dinți, înghețată, maioneză și mezeluri.

Intoleranța la gluten

În ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu intoleranța la gluten. Studiile sugerează că 0,5-6% din populația globală este sensibilă la gluten, în special femeile de vârsta adultă. Ce este de fapt această intoleranță? Corpul crede că glutenul este o substanță străină, nu știe că ar trebui să fie hrănitoare. Atunci când glutenul ajunge în intestine, acestea reacționează prin trimiterea de anticorpi, pentru a ataca substanța necunoscută. Asta face ca sistemul imunitar să intre într-o stare de hiperalertă și dăunează astfel propriilor vilozități intestinale, care nu mai pot absorbi toți nutrienții din hrana de care avem nevoie pentru a fi sănătoși.

Sensibilitatea sau intoleranța la gluten este deci caracterizată prin reacții adverse la gluten și se manifestă prin simptome diverse, nu toate legate de digestie: dureri abdominale, balonare, constipație, diaree, dureri de cap, oboseală fizică și mentală, probleme la nivelul pielii.

Boala celiacă este cea mai extremă formă de intoleranță la gluten și este o afecțiune imunitară care se manifestă prin imposibilitatea corpului de a digera cum trebuie glutenul.

Cereale fără gluten

Hrișca                                                                                                                                                              .

quinoa

Hrișca este bogată în antioxidanți (conține cantități mari de quercetină și rutin, care pot reduce simptomele bolii Alzheimer, respectiv reduce inflamația și stresul oxidativ). Mai multe studii arată că hrișca are un impact benefic asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă. Consumul de hrișcă este asociat unui nivel mai mic de colesterol LDL (așa numitul colesterol «rău»), un raport mai bun între colesterolul «bun»/ HDL și cel total, un risc mai mic de hipertensiune și glicemie ridicată. Semințele de hrișcă nu conțin gluten și au o cantitate însemnată de fier, calciu, vitamine (E, B1, B2, B3, B5) și acizi grași. Consumul de hrișcă protejează sistemul cardiovascular și reglează tensiunea arterială.

O cană de hrișcă (170 g) are 583 kcal și conține fibre (17 g), proteine (23 g), vitamina, cupru, magneziu și mangan. Puteți include hrișca în supe, salate, tocănițe sau deserturi.

Amarant

Amarantul este o plantă ornamentală ale cărei semințe sunt folosite în alimentație, datorită conținutului proteic ridicat (cu până la 30% mai mult decât la alte cereale). Amarantul era omniprezent în alimentația civilizațiilor incașă, mayașă și aztecă. Este o pseudocereală cu beneficii impresionante pentru sănătate. Un studiu din 1993 notează că amarantul poate reduce nivelul trigliceridelor și colesterolului «rău»/ LDL, iar unul din 2014 că acesta conține compuși care blochează eficient inflamația în organismul uman.

O cană de amarant (246 g) are 251 kcal, fibre (5 g), proteine (9 g), fier, magneziu, fosfor și mangan. Acesta are și un procent mare de minerale. Poate fi folosit în locul orezului sau cuș cuș-ului, introdus în mâncăruri și salate reci.

Quinoa

Quinoa este o pseudocereală bogată în fibre și proteine (este una dintre puținele surse vegetale de proteine complete, conținând toți aminoacizii esențiali pentru organism). Conține o cantitate mare de antioxidanți benefici în reducerea riscului diverselor boli.

O cană de quinoa (185 g) are 222 kcal, fibre (5 g), proteine (8 g), magneziu, fosfor și mangan. Puteți folosi quinoa în aperitive, salate reci sau mâncăruri.

Porumb

Porumbul este foarte popular și este consumat în întreaga lume. Porumbul este bogat în fibre și constituie o sursă bogată de carotenoide ( luteină și zeaxantină, pigmenți vegetali care au rol antioxidant și care contribuie la sănătatea oculară, prin scăderea riscului de cataractă și degenerare musculară, cauze comune ale pierderii vederii la bătrânețe).

O cană de porumb (166 g) are 606 kcal, fibre (12 g), proteine (17 g), mangan, fosfor, Vitamina B6 și magneziu. Porumbul poate fi consumat fiert sau copt, pe știulete sau boabe, care pot fi integrate în salate și mâncăruri diverse.

Orez brun

Orezul alb și cel brun provin din aceeași sursă, dar cel dintâi este rafinat suplimentar, îndepărtându-i-se tărâța și germenele. Orezul brun este un tip de cereală integrală, care are un conținut mai mare de fibre și nutrienți decât orezul alb. Înlocuind orezul alb cu cel brun, vă puteți scădea riscul de diabet, îngrășare și boli de inimă ( conform studiilor din 2010, 2011 și 2014).

O cană de orez brun (195 g) are 216 kcal, fibre (6 g), proteine (5 g), magneziu, mangan și seleniu. Puteți combina orezul brun cu bob lung cu legume, pentru un fel principal sanatos și sațios.

Ovăz

Ovăzul este una dintre cele mai bune surse de beta-glucan, un tip de fibră solubilă cu multe avantaje pentru sănătate. O analiză din 2014 a descoperit că betaglucanul scade eficient colesterolul LDL (colesterolul «rău») și total, fără a îl afecta pe cel «bun»/HDL. Alte studii arată că acesta poate încetini absorbția zahărului în sânge, reducând nivelul glicemiei și insulinei. Fulgii de ovăz sunt bogați în proteine, dar și în fibre solubile și insolubile, vitamine (b-uri, E)  și minerale ( fier, calciu, magneziu, cupru și zinc), nutrienți extrem de benefici sănătății.

O cană de fulgi de ovăz (94 g) are 231 kcal, fibre (15 g), proteine ( 16 g), fosfor, magneziu, mangan și vitamina B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with me

Pick a language

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Please select all the ways you would like to hear from StylishCocktails:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.