Ce sunt micronutrienții? Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele de care corpul nostru are nevoie pentru menținerea sănătății. Se numesc micronutrienți deoarece sunt necesari în cantități mult mai mici decât macronutrienții (proteinele, carbohidrații și grăsimile). Dar chiar
Ce sunt micronutrienții?
Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele de care corpul nostru are nevoie pentru menținerea sănătății. Se numesc micronutrienți deoarece sunt necesari în cantități mult mai mici decât macronutrienții (proteinele, carbohidrații și grăsimile).
Dar chiar dacă micronutrienții sunt necesari doar în cantități mici, este de o importanță vitală să-i consumăm în fiecare zi deoarece, cu foarte puține excepții printre vitamine, micronutrienții nu pot fi produși de organism.
Având în vedere importanța lor în susținerea funcției normale a sistemului nostru imunitar (Cupru / Folat / Seleniu / Vit A / Vit B12 / Zinc / Vitamina C /Fier / Vit B6 / Vit D) precum și reducerea oboselii (Magneziul / Riboflavina / Vitamina B12 / Vitamina C / Folatul / Fierul / Niacina / Acidul pantotenic / Vitamina B6) și protecția împotriva stresului oxidativ (Cuprul / Manganul / Riboflavina / Seleniul / Vitamina C / Vitamina E / Zincul), este ușor de înțeles de ce este vital să satisfacem nevoile zilnice de micronutrienți în stilul nostru de viață modern.
Deși alăturăm termenii vitamine și minerale, acestea sunt foarte diferite din punct de vedere structural, iar rolurile lor în organism de asemenea diferă.
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt necesare pentru a permite producerea a sute de reacții chimice în organism, care reprezintă nucleul proceselor fiziologice, cum ar fi metabolismul energetic (Riboflavina) sau coagularea sângelui (Vitamina K).
Există două tipuri de vitamine:
- SOLUBILE ÎN APĂ
- Sunt ușor absorbite în mediul apos al tractului digestiv.
- Nu sunt depozitate în corp, așadar trebuie să le consumăm zilnic.
- SOLUBILE ÎN GRĂSIMI
- Necesită cantități mici de grăsimi alimentare pentru a fi absorbite.
- Corpul nostru are capacitatea de a stoca aceste tipuri de vitamine.
Vitamine solubile în apă
Există nouă vitamine solubile în apă.
Acestea nu sunt stocate în corpul nostru, deci trebuie să le consumăm zilnic. Aceste vitamine se pierd cu ușurință atunci când gătim alimentele sau doar lăsând un aliment la temperatura camerei, așa că trebuie să ne asigurăm întotdeauna că mâncăm alimente proaspete de sezon și trebuie să încercăm să nu le gătim prea mult.
Este recomandat să mănâncăm legumele crude când este posibil sau gătite puțin, pentru a evita pierderea vitaminelor solubile. De asemenea o idee bună este să reutilizăm apa din legumele gătite în alte preparate, precum supe sau sosuri.
Vitamine liposolubile
Printre vitaminele solubile în grăsimi regăsim vitamina A, D, E și K. Aceste vitamine sunt stocate atunci când cantitatea consumată nu este necesară, deci trebuie să fim atenți la cantități, pentru a nu ne supraîncărca.
Vitamina A – se găsește în produsele de origine animală (lactate, pește), dar o putem lua și din surse vegetariene (fructele și legumele colorate portocaliu). Vitamina A menține funcția normală a sistemului imunitar și contribuie la menținerea sănătății pielii și vederii normale.
Vitamina D – poate fi produsă de corpul uman atunci când este expus la lumina soarelui. Dar există unele surse de alimente bune, cum ar fi peștele gras , ouăle și produsele fortificate, precum cerealele pentru micul dejun. Vitamina D are rol de a menține sănătatea sistemului osos și contribuie la absorbția normală a calciului și fosforului.
Vitamina E – se găsește în principal în nuci, semințe, avocado și uleiuri vegetale. Contribuie la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ.
Vitamina K – se găsește în legume, uleiuri și cereale cu frunze verzi. Contribuie la coagularea normală a sângelui.
Ce sunt mineralele?
Mineralele sunt necesare în cantități minime pentru creșterea, dezvoltarea corespunzătoare și fiziologia unui organism. Mineralele sunt, de asemenea, substanțe nutritive necesare zilnic pentru diferite funcții, cum ar fi menținerea sănătății sistemului osos și a dinților (calciu), precum și pentru susținerea diferitelor procese din corp ( Magneziul contribuie la metabolismul energetic normal. Fierul contribuie la transportul normal al oxigenului în corp).
Minerale precum calciul și fosforul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos, însă mineralele joacă, de asemenea, roluri de reglementare, contribuie la echilibrul electrolitic (magneziul), funcționarea normală a sistemului muscular (calciu, magneziu și potasiu) și menținerea tensiunii arteriale normale (potasiu).
Corpul uman are nevoie de caproximativ 20 de elemente esențiale pentru a funcționa corect. Mineralele esențiale sunt împărțite în două categorii: Macroelementele și Microelementele.
- Macroelementele – sunt cele de care au nevoie adulții sănătoși în cantități care depășesc de obicei 100 mg pe zi – acestea includ calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf și clorură.
- Microelemente – includ- fierul, zincul și cuprul. Acestea sunt esențiale, însă sunt necesare în cantități mult mai mici.
Unde găsim micronutrienții?
Diferite alimente conțin diferite vitamine și minerale, de aceea este important să consumăm o gamă largă de alimente, inclusiv fructe, legume, produse lactate, proteine slabe și cereale integrale.
Corpul uman necesită cantități specifice de vitamine și minerale pentru a funcționa corect și pentru a rămâne sănătos, iar nevoile variază în funcție de vârstă și sex.
Cu stilul de viață agitat de astăzi, uneori ne străduim să obținem o dietă echilibrată care să ne ofere toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie în cantități suficiente. Complementar unei diete variate și sănătoase, suplimentele de vitamine și minerale sau alimente fortificate ne pot ajuta să obținem cantități recomandate de micronutrienți zilnic.
Acest articol a ajuns la final, și sper că am reușit să te fac să înțelegi ce sunt micronutrienții și mai ales de ce avem nevoie de ei. Să mergem mai departe să să aflăm ce sunt proteinele și importanța acestora.