Pentru ca suntem in perioada nuntilor si m-am gandit sa scriu un articol util, pentru orice invitat la o astfel de ceremonie. Cu siguranta vremurile s-au schimbat, dar exista cateva reguli de bun simt care
Pentru ca suntem in perioada nuntilor si m-am gandit sa scriu un articol util, pentru orice invitat la o astfel de ceremonie. Cu siguranta vremurile s-au schimbat, dar exista cateva reguli de bun simt care trebuie respectate. Incearca pe cat posibil sa urmezi aceste reguli si cu siguranta vei lasa o impresie buna. Mirii vor aprecia purtarea ta si iti vor fi recunoscatori.
1. Invitatia
Cand primesti invitatia multumeste mirilor ca te vor aproape la acest eveniment important din viata lor. Raspunde in cel mai scurt timp la invitatie indiferent de raspuns. Daca nu poti participa prezinta scuze si adreseaza urari de bine cuplului care se casatoreste. Nu lasa mirii sa astepte pana in ultimul moment, cu siguranta acestia vor dori sa stie exact cati invitati vor avea la nunta, pentru a comanda meniurile. In cazul in care nu esti casatorit/a, verifica cu viitorii miri daca poti participa la nunta insotit/a.
La un astfel de eveniment este indicat sa participi fara copii. Totusi, daca invitatia se adreseaza in mod specific intregii familii, asigura-te ca micutii vor fi disciplinati si ca nu vor cauza neplaceri in timpul evenimentului.
2. Vestimentatia
Tinuta potrivita trebuie sa fie in concordanta cu locatia si stilul evenimentului. Exista petreceri tematice unde se specifica pe invitatie un anumit cod vestimentar ce nu trebuie ignorat. Daca nu este specificat stilul, alege o vestimentatie eleganta si decenta.
Femeile vor purta tocuri si vor evita culoarea alba sau asemanatoare, deoarece aceasta culoare este rezervata in exclusivitate miresei. Desigur, daca mirii au alte cerinte atunci poti ignora aceasta regula. Evita decolteurile adanci sau fustele prea scurte. De preferat este sa optezi pentru culori vesele, pastelate sau metalice. Doamnele isi vor reface machiajul sau coafura intr-un loc retras.
Barbatii se vor imbraca in costum clasic, sau semi-formal, dar vor evita nasturii descheiati la camasa sau incaltamintea tip sandala, sau pantofi sport.
In cazul in care vremea este rece sau ploioasa si aveti pardesiu sau pelerina, acestea vor fi lasate la garderoba. Nu veti veni cu ele la masa.
3. Cununia
Daca alegeti sa participati la cununia religioasa incercati sa fiti punctuali si sa nu intarziati la slujba de cununie. Daca totusi, nu aveti cum sa ajungeti la timp, intrati in biserica discret, fara sa deranjati oficierea evenimentului. Dupa terminarea slujbei, veti felicita mirii, nasii si parintii mirilor.
4. La restaurant
Nu vei intra in restaurant decat dupa ce vei fi primit de catre miri si nasi. Nu uita de urari!
Cadourile! Daca ati ales sa aduceti un cadou nu este nevoie sa il inmanati direct mirilor. Ar trebui sa existe un loc special (o masa pentru cadouri), unde sa le lasati. Atasati cadoului o cartea de vizita sau o felicitare semnata in clar, cu numele complet astfel incat mirii sa poate identifica de unde provine cadoul. In cazul in care ati trimis cadoul inainte de nunta, nu intrebati mirii in ziua evenimentului daca le-a placut.
In timpul petrecerii se obisnuieste ca mirii sa treaca pe la masa fiecarui invitat. Nu monopolizati timpul mirilor, faceti cateva urari scurte si exprimati-va bucuria pentru evenimentul fericit, si permiteti-le sa continue cu ceilalti invitati.
Bauturile: Nu uita ca atentia ar trebui sa se concentreze asupra mirilor si a petrecerii. Nu exagera cu bauturile alcoolice. Consuma totul cu masura astfel incat sa nu atragi atentia asupra ta intr-un mod negativ! Chiar daca masa cu bauturi este in apropiere, nu este politicos sa va duceti sa va umpleti singuri paharul. Asteptati sa vina un ospatar la masa si ii veti spune ce doriti sa beti.
Mancarea: In cazul in care aveti restrictii de dieta, este recomandat sa anuntati acest lucru in momentul in care raspundeti la invitatie. Daca nu ati facut acest lucru, nu faceti caz de situatie. Alegeti din cadrul meniului ce puteti manca si dati deoparte restul.
Inainte de a incepe sa mancati veti aseza servetul din panza pe picioare, indoit. Urmarirea codului bunelor maniere in ceea ce priveste tacamurile este foarte simpla: incepeti din exterior, mergeti catre farfurii si nu refolositi tacamurile de la un fel de mancare la altul.
Daca mancarea este adusa in farfurii, veti manca atat cat puteti, iar cand ati hotarat ca nu mai mancati, veti pune tacamurile asezate paralel pe farfurie. Daca este o nunta la care mancarea este pe o masa speciala, tip bufet, de unde trebuie sa va serviti singuri, veti lua ceea ce doriti, punand cu lingura din bol sau din platou in farfuria dumneavoastra. E nepoliticos sa umpleti farfuria cu varf. Puteti sa mai luati si mai tarziu, daca mai doriti.
Fumatorii vor avea grija sa nu aprinda tigara langa o persoana care mananca.
5. Dansul
Seara se va deschide cu dansul mirilor, si oricat de mult va place o melodie va trebui sa asteptati si sa priviti mirii. Alaturati-va lor abia dupa ce tinerii casatoriti sau un organizator ii invita pe nuntasi pe ringul de dans.
6. Plecarea
Incercati sa nu plecati inainte de taierea tortului. La plecare, va veti lua ramas bun de la miri, de la parintii acestora, de la nasi, multumind pentru invitatie si adresandu-le urari de bine. Daca mirii sunt ocupati cu alti invitati este indicat sa ii asteptati si sa le multumiti pentru invitatia pe care v-au facut-o.