Hei hei dragi prieteni! De curând am fost la Muzeul Național al Aviației Române. Eram prin zonă cu treburi, și cât a trebuit să aștept am zis să fac repede un tur al muzeului. Nu
Hei hei dragi prieteni!
De curând am fost la Muzeul Național al Aviației Române. Eram prin zonă cu treburi, și cât a trebuit să aștept am zis să fac repede un tur al muzeului. Nu fusesem niciodată și chiar eram curioasă. Nu sunt pasionată de avioane, dar trebuie să recunosc că turul a fost foarte placut și distractiv. Am făcut chiar și câteva poze cu telefonul în curte.
Dacă ai o zi liberă și vrei să faci ceva inedit îți recomand să vizitezi Muzeul Național al Aviației Române.
Unde?
Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2 București.
Când?
Vă las mai jos programul muzeului până pe 31.03.2020:
- Luni și marți închis
- Miercuri – duminică: 9:00 – 15:30
Ultimul vizitator intră la 14:30.
Tarife:
- Intrare generală: 10 lei
- Intrare cu preț redus: 5 lei (elevi, studenți și pensionari)
Aerodromul care găzduiește muzeul a fost înființat în anul 1915, pentru perfecţionarea piloţilor absolvenţi ai Şcolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni. Astfel, spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române cuprinde două clădiri tip hangar şi o expoziţie în aer liber.
Hangarul 1(Sala „Traian Vuia”)
Aici vei găsi prezentată istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959. Expoziția îi aduce în prim-plan pe cei 3 pionieri ai aviației române: Traian Vuia, Henri Coandă și Aurel Vlaicu. Vei găsi expuse replica avionului Vuia nr.1, machete ale unor avioane realizate de aceştia, precum și obiecte şi documente care i-au aparţinut chiar inginerului Aurel Vlaicu. Aceasta a fost partea mea preferată a expoziției, care chiar a mișcat ceva în mine.
Ordinul Naţional „Virtutea aeronautică”, replica avionului IAR 80, prezentarea unor personalităţi reprezentative, uniforme și documente, completează exponatele din primul hangar.
În pasajul care face legătura dintre cele două hangare vei retrăi atmosfera unei străzi din perioada interbelică, care înfățișează maniera în care societatea românească şi aviaţia s-au întrepătruns. O experiență inedită și de-a dreptul interesantă, care te va fascina cu sigutanță.
Hangarul 2
Expoziția de bază este dedicată anilor ’60 -’70. Vei găsi aici avioane reactive de tip MiG 17, 19 şi 21, L-29. Simulatoarele de zbor, tehnica de radiolocaţie şi artileria antiaeriană specifică epocii întregesc expoziția.
Parcul expozițional
În parcul expoziţional în aer liber, sunt expuse avioane cu motor clasic, dar şi reactive, elicoptere, tunuri antiaeriene şi rachete sol-aer și tehnică de radiolocaţie.
Trebuie să știi că Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este singura instituţie cu profil aeronautic din ţară.
Fascinant pentru copii dar și pentru adulți, Muzeul Național al Aviației Române cuprinde o parte a istoriei pe care nu o vom putea uita!